Ekmek paralarını "hasır"dan kazanıyorlar

Aksaray'da yaşayan Sahire ve Cumali Darılmaz çifti, 15 yıldır geçimlerini, sazlıklarda yetişen kamışlarla yaptıkları hasırları satarak sağlıyor- Sahire Darılmaz: - "Kamış normalde çok değersiz bir bitki olarak görülebilir. Fakat biz ekmeğimizi kamıştan ka

AKSARAY (AA) - TURAN KAZAK / OĞUZHAN DEMİRAY - Aksaray'da yaşayan Sahire ve Cumali Darılmaz çifti, 15 yıldır kamıştan yaptıkları hasırları satarak ekmek parası kazanıyor.

Kent merkezine bağlı Akhisar köyünde oturan Sahire (36) ve Cumali Darılmaz (41), Aksaray ve Afyonkarahisar'daki sazlıklarda yetişen kamışlarla yöreye has hasır örüyor.

Evlerinin bahçesinde günde 4 saat çalışarak ayda ortalama 90 hasır yapan çift, 15 yıldır bunları satarak geçimlerini sağlıyor. Tanesi 45 liradan satılan hasırlar, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Sahire Darılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasır örerek ekmek paralarını kazandıklarını söyledi.

Hasır örme işini küçüklüğünde büyükannesinden öğrendiğini ifade eden Darılmaz, "Eskiden köyümüzde hemen herkes bu işle ilgileniyordu. Şu an bu işi yapan az sayıda kişi kaldı." dedi.

Zahmetli bir iş yaptıklarına değinen Darılmaz, "Kamış normalde çok değersiz bir bitki olarak görülebilir. Fakat biz ekmeğimizi kamıştan kazanıyoruz. Kamış bizim için çok önemli." diye konuştu.

- "Hasırlar çok kullanışlı"

Cumali Darılmaz ise kamışın bazı işlemlerden geçtikten sonra örülecek hasır haline geldiğini belirtti.

Kamışın işlenmemiş halinin sert olduğunu dile getiren Darılmaz, "Kamışı bu haliyle örmek imkansız. Elimizle tek tek ortadan yarıyoruz. Sonra traktör yardımıyla veya taşla eziyoruz. Sulayıp üstünü kapatıyoruz. Bu şekilde yumuşattıktan sonra eşime veriyorum. Eşim de örüp, hasır haline getiriyor. Yaptığımız hasırları 45 liradan satıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları hasırların çok kullanışlı olduğunu anlatan Darılmaz, hasırların genellikle hayvanların üzerine atmak için mandıralarda, yazlıklarda, kameriyeler ve evlerin önünde, kışın sıcak ve yazın serin tuttuğu için de köy evlerinin damlarında kullanıldığını kaydetti.

AA

Kültür Sanat Haberleri

3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde Güney surları gün yüzüne çıkartıldı
Işıl Yücesoy’un ‘İzninle’ oyunu Bursa’da sahnelendi
Ankara’nın tarihi hanları geçmişe pencere açıyor
Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi': İki Versiyon, İki Farklı Müze
Ferdi Tayfur’u ’Ben de özledim’ diyerek andılar