Ekmeği hayatınızdan çıkarın ve zayıflayın! Evet, kilo kaybı muhtemeldir ancak önemli olan bu ağırlık kaybının vücudun hangi kısmından olduğudur. Kas veya su kaybı şeklinde kaybedilen ağırlığın yanıltıcı olduğu gerçeğini artık hepimiz biliyor ve diyet yaparken ekmeği azaltmanın zararını da işte tam bu noktada görüyoruz.
“Kilolarınızdan kurtulmanız demek ekmekten kaçınmanız ve kesinlikle ekmek yememek demek değildir. “ diyen Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Mine Bilge konuyla ilgili şu şekilde açıklama yaptı; “Kilolarınızdan kurtulurken de elbette ekmek yiyebilirsiniz. Ekmek iştah kontrolü sağlar, acıkma sıklığınızı dengeler, tokluk hissi sağlar ve kan şekerinizi dengeler. Ekmek yiyerek tatlı ihtiyacınızı da kontrol altına almış olursunuz. Tam tahıllı ekmek içeren diyetin diyet lif oranı yüksek olduğu için acıkmayı geciktirir, uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yani ekmek kilo aldırmaz, aksine kilo kaybettirir.”
Dünya sağlık örgütü beslenme programlarını planlarken karbonhidratların, gün içinde alınması gereken enerjinin çok büyük bir kısmını, %55-60’ını karşılamasını önermektedir.
Doğru oranlarla oluşturularak hazırlanmış bu diyetlerden, yarar sağlayacağınızı düşünerek kısıtlanan tahıllar sonucunda gün içinde aldığınız karbonhidrat miktarını düşürmüş, böylece farkında olmadan yağ ve protein oranını yükseltmiş oluyorsunuz. Bu durumsa ağırlık kaybınızda etkili olsa da vücut yağ oranınızın yükselmesine yol açarak tüm çabaları boşa çıkarıyor. Uzun süre boyunca ekmek tüketmemek, vücudun ihtiyacı olan glikozu elde edebilmek için kaslarını yakmasına sebep olacaktır. Yani ekmek tüketmeyenler kaslarını yemeye başlar. Tam tahıllı, tam buğday ve çavdar ekmeklerinin glisemik indeksi düşük ve diyet lifi yüksek olduğundan zayıflama diyetlerinde mutlaka bulunmalı. Ayrıca ekmek kilo kaybederken cilt elastikiyetinizi korumaya yardımcı olur. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır. Kalorisi düşük bir besin olan ekmek çok kısa sürede enerji metabolizmasına katılıp enerjiye çevrilir. Ekmek yerine iki kaşık pilav – makarna veya yarım paket bisküvide yenilebilir. Ama bunların yerine ekmeği seçerseniz; daha fazla lif, B vitamini ve mineral alırsınız. Tok kalma süreniz uzar, üstelik ekmek yağ içermez. Haber Merkezi