Eksikliğinde mide kanseri, unutkanlık ve erken bunamaya yol açan B12 vitamini en çok et, süt ve balıkta bulunuyor.
219
319
Her yaşta herkeste ortaya çıkabilen vitamin eksikliklerini ciddiye almak gerekiyor.
419
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, geçmeyen yorgunluktan ya da halsizlikten yakınanlara, duygusal bunalıma girenlere 'Aman dikkat!' diye sesleniyor.
519
Bu şikayetlerin yanı sıra baş dönmesi, dengesizlik varsa, depresyon tedavisi görecek kadar hayatla bağlarınız koptuysa B12 eksikliği yaşanıyor olabileceğine dikkat çeken Pınar Kural Enç, "B12 yetersizliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görülür.
619
Bu hasarların düşük B12 düzeyi erken teşhis edilip ve takviye alımına herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan başlandığında engellenmesi mümkündür" diyor.
719
Pınar Kural Enç, bu vitamine ilişkin olarak şu bilgileri veriyor: “ B12 vitamin eksikliği hafızanın zayıflamasına neden olur.”
819
El ve ayaklarda görülen uyuşmanın nedeni B12 eksikliği olabilir.Çocukların zeka düzeylerinde düşüklüğe neden olabildiği gibi, aynı zamanda konuşma ve yürüme gibi davranışların daha geç ortaya çıkmasına yol açabilir.
919
Pernisiyoz anemi, bir anemi türüdür. (Anemi, kanınızda normalden daha az sayıda alyuvar olması demektir) Pernisiyoz anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz.
1019
Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve vücuttaki diğer organlara hasar verebilir.
1119
Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski yüksektir.
1219
B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir ve diğer adı 'kobalamin'dir. Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliği görülebilir. Örneğin; ızgara ette yüksek ısı ve et suyunun damlaması ile; sütte pastörize ve kaynama işlemlerinde; balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği azalır...
1319
Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır.
1419
Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30' u, nemli sıcaklıktaysa yüzde 10-20'sinin kaybolduğu bilinmektedir. Peki, tüm bu olumsuz etkilerden uzak durmak için nasıl bir beslenme planı oluşturmalıyız?
1519
Peki, tüm bu olumsuz etkilerden uzak durmak için nasıl bir beslenme planı oluşturmalıyız?
1619
Yaşlılarda vejetaryen beslenenlerde, tek tip diyet yapanlarda, emilim bozukluğu hastalığı olanlarda, doğum kontrol hapı kullananlarda, pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 eksikliği görülebilir.
1719
Direnç azalması, kilo verme ya da alma, bazı hastalıkların gelişimi, depresyon, demans (bunama) gibi durumlar belirtiler arasında sayılabilir.
1819
Hayati hastalıklara yakalanmamak için B12'den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi gerekir.
1919
14 yaşından büyük olanlar günde 2.4 mcg B12 almalıdır. Hamilelik döneminde 2.6 mcg ve emzirme döneminde bu miktar 2.8 mcg olmalıdır...