El bileğinden eriyen stent

Kalp damar tıkanıklığı olan 68 yaşındaki hastaya, 6 ayda erimeye başlayıp, 1 yıl içinde damar içinde tamamen kaybolan stent, el bileğinden yerleştirildi

İSTANBUL (AA) - Kalp damar tıkanıklığı olan 68 yaşındaki Mustafa Seyhan'ın damarlarını açmak için eriyen stent, el bileğindeki damarlar kullanılarak yerleştirildi. 

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni jenerasyon eriyen stentlerin Türkiye'de de kullanılmaya başlandığını belirterek, kardiyolojide son zamanların en önemli gelişmesinin, eriyen stentin ortaya çıkması olduğunu söyledi.

Kalp damar tıkanıklığının dünyada ve Türkiye'de en çok görülen hastalıklardan biri olduğunu anlatan Göktekin, tıkanıklığın açılması için baypas ameliyatı yapıldığını ya da stent kullanıldığını söyledi.

Son yıllarda ise stent teknolojisinde önemli değişiklikler olduğunu vurgulayan Göktekin, 68 yaşındaki eczacı Mustafa Seyhan'ın da kalp damarlarındaki tıkanıklığın açılması için eriyen stentin, el bileğindeki damarlar kullanılarak yerleştirildiğini anlattı. 

Prof. Dr. Göktekin, şunları kaydetti: 

"Mustafa Seyhan'ın kalp damarlarındaki tıkanıklığı yeni jenerasyon eriyen stentleri kullanarak açtık. Hastanın damarında uzun bir tıkanıklık vardı. Uzun tıkanıklık olduğu için bu türden koymayı tercih ettim. Bunlar işlevini tamamladıktan sonra 6 ayda erimeye başlıyor, 1 yıl sonra da kaybolup orijinal damar ortaya çıkıyor. Bu hasta açısından çok önemli bir durum. Diğerleri çoğunlukla 1 yılda erimeye başlayıp, 2 yılda damardan siliniyordu.

Bir hekim için zor olmasına rağmen eriyen stenti hastanın el bileğinden yerleştirdim. Çünkü bu hasta için çok konforlu. Hasta işlemden hemen sonra yürüyebiliyor. Bu büyük avantaj."

Kasıktan işlem yapıldığında kanama ve ağrı olabildiğini, el bileğinde ise bu tür sorunların oluşmadığını vurgulayan Göktekin, "Sadece anjiyo değil (genellikle anjiyo koldan yapılır yaklaşımı vardır) ne olursa olsun ana damar, tam tıkalı damarın açılması gibi bütün işlemlerimizi el bileğinden yapıyoruz. Düşünün ki hasta hemen yürümeye başlıyor. Kasıktan yapıldığında 6 saat hareketsiz kalması lazım. Ayrıca bu bölgeye kum torbası konuluyor. Tuvalet ihtiyacında zorlanabiliyor hastalarımız" ifadelerini kullandı. 

- "8-10 yıl sonra tüm hastalara eriyen stent kullanılacak"

Ömer Göktekin, eriyen stentin kardiyolojideki son yılların en önemli gelişmesi olduğuna dikkati çekerek, "2 yıl önce dünyada bu işi yapan 1 firma vardı. Şu an itibarıyla ikinci jenerasyon farklı eriyen stent çıktı. İnanıyorum ki bundan 8-10 yıl sonra normalini hiç kullanmayacağız ve bütün hastalarımızda eriyen stent kullanacağız" dedi. 

Son iki yılda eriyen stentle ilgili yapılan araştırmaların olumlu sonuç verdiğini anlatan Göktekin, "Damar içerisinde gayet mukavemetli stent gibi davranıyor. İşlem başarımız normal stent ile aynı" diye konuştu. 

Göktekin, eriyen stentlerin avantajlarına ilişkin şu bilgileri verdi: 

"Erimeyen stent konulduğunda bazen damardaki genişleme ve  kasılma fonksiyonları kayboluyor. Damar gerektiğinde genişlemiyor gerektiğinde kasılamıyor. Bu özelliğini yitirmiş oluyor. Eriyen stentte ise 1 yıl içinde tamamen erime özelliğinden dolayı bu durum oluşmuyor. Yine damardan salınan bazı hormonlar nedeniyle takıldıktan 5-6 yıl sonra nadiren yüzde 1 oranında stentte tekrar daralma ve tıkanma olabiliyor. Eriyen stent olduğunda bu risk ortadan kalkıyor. Çünkü damarda stent kalmamış oluyor. Bir başka avantaj da eriyen stent konulan damara gerektiğinde baypas yapılabiliyor. Metal stentte bu şans olmuyor."

Prof. Dr. Ömer Göktekin, eriyen stentin hastaların tomografik anjiyo ile takip edilmesi kolaylığı sağladığına dikkati çekerek, "Özellikle kritik bir bölgeye stent yerleştirmişsek, 1 yıl sonra stentin durumunu özellikle anjiyo ile bakarak kontrol etmek isteriz. Bu hem bizi hem de hastayı rahatlatır. Çünkü 1 yıl sonra stentin ne durumda olduğu önemlidir. Kontrol için normalde kasıktan anjiyo yapardık ama eriyen stentler çıktıktan sonra biz bu hastaları tomografik anjiyografi ile takip edebiliyoruz. Tomografik anjiyo eriyen stentlerin içini bize gösterebiliyor. Erimeyen stentlerde bu avantaj yok. Metallerde tomografilerde metalden dolayı parlama olduğu için içini göremiyorduk" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Beni tekrar hayata kavuşturdular"

El bileğinden eriyen stent yerleştirilen 68 yaşındaki Mustafa Seyhan eczacı olduğunu, 2004'te yapılan anjiyoda, kalbinin yüzde 50'sini besleyen damarlarda tıkanıklık tespit edildiğini anlattı.

Birkaç kere yapılan anjiyolar sonunda baypasın da zor olacağını, böyle devam etmesini, yan dalların çok iyi geliştiğini, kalp kasının kalp dokusunu beslediğinin söylendiğini aktaran Seyhan, "Bu şekilde devam ettik. Yaklaşık bir ay önce yapılan testlerde ise kalp kasında zayıflama olduğu görüldü. Bunun üzerine son teknoloji olan stent kullanıldı. Sağ el bileğimin üzerinden girdiler. Oradan çalışarak damarımı iki saat gibi çok az bir zamanda açarak beni hayata tekrar kavuşturdular" dedi. 

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri