El emeği göz nuru yorganlar teknolojiye direniyor

Anadolu'da sayıları az da olsa mesleğini devam ettiren yorgancılar, çırak bulamamaktan şikayetçi- Yorgancı Karakoyun: - "Şimdiki nesil, zorlukları görmediği için hazıra yöneliyor. Kültürümüze, sanatımıza millet ve devletçe daha fazla değer verilmesi gerek

BALIKESİR (AA) - SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Teknolojik gelişmeler nedeniyle yok olmaya yüz tutan mesleklerden yorgancılık, sayıları giderek azalan ustaların çabalarıyla zamana direniyor.

Tüketicilerin sanayide üretilenleri tercih etmesi nedeniyle geleneksel yöntemlerle yastık ve yorgan yapan esnaf sayısı da azaldı.

Edremit ilçesinde 48 yıldır el emeğiyle doğal ürünler kullanarak yorgan diken Ali Karakoyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha çok hazır yorganların tercih edilmesinin, mesleği bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

Karakoyun, 5 ilçenin bulunduğu Edremit Körfezi'nde geçmişte 100 olan yorgancı ustalarının sayısının, 5'e kadar düştüğünü anlattı.

Yüzyıllar öncesinden bugüne aktarılan, atadan kalma el sanatlarına gereken ilginin gösterilmediğini dile getiren Karakoyun, şöyle konuştu:

"Babam 1968 yılında beni yorgancılığa yönlendirdi ve o tarihten bu yana kesintisiz olarak bu mesleği sürdürüyorum. İnsanlar artık hazır mamullere yöneldi. Bugün itibarıyla mesleğimiz gerileyip bitme noktasına kadar geldi. Mesleğimizde yeni yetişen gençler olmadığı için ilerlemesi de mümkün değil. El sanatlarımız yüzyıllardan günümüze gelmiştir. Biz bu mesleğin son temsilcileri olarak kaldık. Mesleğimize olan desteğin güçlendirilmesini istiyoruz. Bütün sanatların ayakta kalıp gelecek nesillere taşınabilmesini istiyorum. Şimdiki nesil, zorlukları görmediği için hazıra yöneliyor. Kültürümüze, sanatımıza millet ve devletçe daha fazla değer verilmesi gerekiyor."

Karakoyun, el yapımı yorganların sağlık bakımından zararını gören bir müşterisi bile olmadığını ifade etti.

Fabrikasyon yorganların insan sağlığı için zararları bulunduğunu öne süren Karakoyun, "Silikon yorganlar, hastalıkların da artmasına neden oluyor. Bizler birgün kaybolsak da değerlerimizin yitip gitmemesi önemli." dedi.

Ali Karakoyun, yorgancılık gibi el emeği göz nuru harcanan mesleklere değer verilmesi, yaşatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Sezen Aksu’dan Diziye Özel Ağıt: De Mardin, Uzak Şehir Dizisinde İlk Kez Yayınlanacak
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Tarık Buğra’yı Vefatının 30. Yılında Andı
Ahşap Oymacılığı Sanatını Geleceğe Taşıyor
Karaman 4 milyon liralık proje ile dünyaya açılıyor
'Küçük Prens' evrenine geri sayım başladı