Elektrikli Araç Pazarı Hızla Büyüyor: Şarj İstasyonu Yatırımları Artıyor

Türkiye'de elektrikli araç pazarındaki hızlı büyüme, şarj istasyonu yatırımlarında ciddi bir hareketlilik yaratıyor. Akcan Holding, 2024 yılı sonunda 300 şarj istasyonuna ulaşmayı hedefliyor.

Türkiye, son 3 yılda elektrikli araç pazarında önemli bir büyüme kaydetti. 10 binlerde olan elektrikli araç sayısı, bugün 100 binlere ulaşmış durumda. 2024 yılı sonu itibariyle pazar büyüklüğünün 170-200 bin aralığına yerleşmesi bekleniyor. Yerli otomobil TOGG’un ve Çinli oyuncuların iddialı hedefleri ile bu sayının 5 yıl içinde 1.3-1.5 milyon adete ulaşması öngörülüyor.

Şarj İstasyonu Yatırımlarındaki Artış

Bu büyüme, şarj istasyonu yatırımlarında da ciddi bir hareketlilik yarattı. Akcan Holding Başkan Vekili Özcan Akcan, ülke genelinde ulaştıkları 142 istasyonla önemli bir konumda olduklarını belirtti. Akcan, "Şu anda 142 istasyonumuz var. Yıl sonu 300 adet olacağız. Türkiye'de 180 lisans içerisinde tüm ağının hepsi 180 kW olan tek şirketiz. Bu sistemin oldukça hızlı şarj süresi var. Diğer firmalar AC cihaz da kullanıyor. O zaman 5-6 saat beklenebiliyor," dedi.

EPDK Lisansları ve Pazar Konsolidasyonu

Özcan Akcan, EPDK’dan 1 numaralı lisansı alarak işe başladıklarını hatırlattı ve şu anda 180 civarı lisans alan firma olduğunu söyledi. "Akaryakıtta da bu rakamlarda lisans vardı. Bugün 34'e düştü. Elektrik de bu yolu takip edecek. Önümüzdeki dönemlerde sektörde konsolidasyon yaşanacak. Burada da 30-35'lere kadar düşülebilir. En Yakıt olarak bu maratonda ilk 5 içerisinde olmak istiyoruz. Şu an ilk 10'dayız," diye konuştu.

Yatırım Planları ve İlk 5 Hedefi

Özcan Akcan, "İlk 10 içinde olmak için yatırım şart. Sadece cihaz yatırımları değil, arkadaki trafolar için de yatırım gerekiyor. Bunun için cihaz başına 30 bin euro'luk bedeller var. Trafoyla beraber 65 bin euro'yu buluyor. Yaptığımız hesaplara göre toplamda 50 milyon euro civarı yatırım yapan lisanslı firmalar, ilk 5 içinde ayakta kalacaklar," ifadelerini kullandı.

THY ile Miles&Smiles İşbirliği

Akcan, şirket olarak ilk 10'daki yerlerini sağlamlaştırmak için ilk etapta 30 milyon euro'luk yatırım yapacaklarını belirtti. "İlk 5'te olacak firmanın en az 800 cihazı olması lazım. Hepsi DC olmalı. İkinci 5 için de 450 civarı cihaz olmalı. İlk 10'daki yerimizi koruyacağız. Uzun vadede ise ilk 5'te olmak istiyoruz," dedi. Ayrıca, bu yıl THY ile Miles&Smiles program ortağı olduklarını ve kullanıcıların mile kazanabileceğini belirtti.

Çevre Dostu ve Karbon Ayak İzi Azaltma

Özcan Akcan, "Elektrikli araç herkes için yeni ve heyecanlı bir süreç. Bizim uygulamamız üzerinde 7/24 canlı destek ekibimiz var. Hemen size yardımcı oluyor. Bütün noktalarda çekici hizmeti verebilecek bir ağa sahibiz," dedi. Elektrikli araçların sadece tasarruf değil, çevrecilik, karbon ayak izi ve sıfır salınım avantajlarıyla da tercih edildiğini vurguladı. "Global şirketlere hedefler veriliyor. Karbon ayak izi takip ediliyor artık. Ticari şirketler de bunu sorgular oldular. Araç başı karbon atık izi belli. Şirketler artık karbon ayak izini indirmeye çalışıyor," ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası
Konya'da her 5 kişiye 1 otomobil düşüyor