En büyük merakı kitap imzalatmak

Afyonkarahisar’da 30 yıldır imzalı kitap biriktiren İbrahim Sömer'in koleksiyonunda, yazarlarına imzalatılmış yaklaşık 200 kitap bulunuyor - Sömer: - "İlk imzalı kitabım Prof. Dr. Hamza Eroğlu’nun Türk İnkılap Tarihi kitabıdır. Bir kez dersimize girmişti,

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar’da yaşayan İbrahim Sömer'in, 30 yıldır yazarlarına imzalattığı kitaplardan oluşturduğu koleksiyonda yaklaşık 200 imzalı kitap bulunuyor.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi yapan bir şirketin sahiplerinden Sömer (48), AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmen olan babasının teşviki sayesinde küçük yaştan itibaren kitap okumayı çok sevdiğini söyledi.

Okuma alışkanlığını babasına borçlu olduğunu belirten Sömer, "Babam şehir dışına çıktığında mutlaka hediye getirirdi. Bu hediye de çoğunlukla kitap olurdu. Biraz büyüyünce ilgim kalın kitaplara, dolayısıyla babamın kitaplarına kaymaya başladı." dedi.

İmzalı kitap olgusunu da babasından öğrendiğini dile getiren Sömer, şöyle devam etti:

"Benim gözümde kalın bir kitap olan, babamın kütüphanesindeki Sadun Boro’nun ‘Pupa Yelken’ eserini okumaya çalışmıştım. Babam buna çok tepki göstermişti. Sonra anladım ki yazarı tarafından imzalı bir kitapmış ve babam ona çok değer veriyormuş. Bana gösterdiği tepki de o yüzdenmiş. İmzalı kitap olgusu o zaman oluştu. Afyonkarahisar’da o yıllarda kitapları imzalatma şansımız olmuyordu. 1986 yılında üniversiteyi kazanarak İstanbul’a gidince, orada aldığım kitapları imzalatmaya başladım. Kitap fuarlarında ve imza günlerinde yazarlarla görüşebiliyor, kitaplarını imzalatıyordum."

İstanbul'daki üniversite eğitimi sırasında imzalı kitap sayısının arttığını anlatan Sömer, "İlk imzalı kitabım Prof. Dr. Hamza Eroğlu’nun Türk İnkılap Tarihi kitabıdır. Bir kez dersimize girmişti, orada imzalatmıştım. Daha sonra Taksim'de, Atatürk Kültür Merkezinde açılan kitap fuarlarını takip etmeye başladım. Ekonomik durumuma göre imzalı kitaplar almaya çalıştım. Bir fuarda imzalattığım, Hababam Sınıfı'nın yazarı Rıfat Ilgaz'ın kitapları benim için çok değerlidir." diye konuştu.

- Rauf Denktaş’ın imzalı kitabı var

Sömer, üniversite eğitiminin ardından askere gittiğini, vatani görevini KKTC'de yaptığını ifade ederek, "Kıbrıs’ta bulunduğum sırada eski KKTC Cumhurbaşkanı rahmetli Rauf Denktaş ile tanışma imkanım oldu. Üç kitabını imzalatma şansı yakaladım. Bunlar da en değerli kitaplarım arasında yer alıyor." dedi.

Yaklaşık 200 imzalı kitabının bulunduğunu belirten Sömer, "Fırsat buldukça, özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerdeki kitap fuarları ile imza günlerini takip etmeye çalışıyorum. Katıldığımda da mutlaka yazarlarına kitaplarını imzalatıyorum." şeklinde konuştu.

Sömer, yurt dışına gittiğinde yabancı dildeki yayınlardan da almaya gayret ettiğini aktardı.

Severek okuduğu "Şu Çılgın Türkler" kitabını imzalatmayı çok istediğini dile getiren Sömer, şunları söyledi:

"Rahmetli Turgut Özakman'ın Afyonkarahisar programı için hazırlık yapılmıştı ancak rahatsızlığı dolayısıyla gerçekleştirilemedi. Maalesef kendisine kitaplarını imzalatamadım. Afyonkarahisar’da kitapla ilgili etkinlikler artmaya başladı. Kitap günleri, kitap fuarları düzenleniyor. Bunların artmasını istiyorum. Bu tür etkinlikleri desteklemeye, hepsine katılmaya özen gösteriyorum. Yeni neslin de dijital ortamdan biraz uzaklaşıp kitap okumalarını, kitaptan uzaklaşmamalarını diliyorum."

AA

Kültür Sanat Haberleri

Ankara Halkı Kesintilerden Etkilenmeyecek
3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde Güney surları gün yüzüne çıkartıldı
Işıl Yücesoy’un ‘İzninle’ oyunu Bursa’da sahnelendi
Ankara’nın tarihi hanları geçmişe pencere açıyor
Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi': İki Versiyon, İki Farklı Müze