BURSA (AA) - MUSTAFA YILMAZ - Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, araştırmalara göre endüstride çıkan yan ürünlerin kadınlarda üreme sağlığını olumsuz etkileyen endometriozis hastalığının oluşumunu artırdığını belirterek "Marmara, bu anlamda risk faktörü ve burada o kadar çok endometriozis hastası var ki bunlar hem genel sağlık alanında hem de üreme sağlığı alanında karşımıza çıkıyor" dedi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Kadın Doğum ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Uncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadınlarda erken menopoz ya da yumurtalık kapasitesinin düşüklüğüne bağlı sorunların giderek arttığını bildirdi.
"Endometriozis" hastalığının bebek sahibi olmak isteyen kadınlarda önemli bir engel teşkil ettiğini dile getiren Uncu, "Bu hastalık gebe kalma oranını çok fazla düşürüyor" diye konuştu.
Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de endüstri ve sanayinin yoğun olduğu bölgelerde bu hastalığın görülme oranının arttığını belirten Uncu, "Yapılan araştırmalara göre endüstride çıkan yan ürünlerin, endometriozis oluşumunu hem insanlarda hem deney hayvanlarında artırdığı görüldü. Marmara, bu anlamda risk faktörü ve burada o kadar çok endometriozis hastası var ki bunlar hem genel sağlık alanında hem de üreme sağlığı alanında karşımıza çıkıyor" ifadelerini kullandı.
-"Üremeye ihtiyacımız var"
Prof Dr. Uncu, çocuk sahibi olamamanın birey ve toplum üzerindeki etkilerine dikkati çekerek, "Çocuk sahibi olamamanın aile ve birey için ne kadar ciddi sorun haline gelebileceğini biliyoruz. Toplum olarak da ülkemizdeki ve dünyadaki tüm sağlık hizmetlerinin gelişimiyle yaşlı popülasyonumuz artıyor. Doğal olarak gençliğe ihtiyacımız var. Bunun için de üremeye ihtiyacımız var" dedi.
-"Derdimiz üremeyi korumak"
Kadınlarda yumurta kapasitesinin yaş ilerledikçe azaldığını vurgulayan Uncu, bilim adamları olarak üreme sağlığının korunmasına önem verdiklerini söyledi.
Endometriozisin genç kadınlarda yumurta kapasitesinin azalmasında önemli rol oynadığını dile getiren Uncu, "Bu hastalık nedeniyle 25 yaşındaki bir gencin yumurtalık kapasitesi 45 yaşındaki bir kadınınki gibi azalmış olabiliyor. Böyle durumlara müdahale edip 'üremeyi nasıl koruruz', bunun üzerine çalışıyoruz. Yumurtaları tükenmek üzere olan bir kızımızın yumurtalarını alıp 5-10 sene sonra kullanılmak üzere dondurabiliyoruz. Yumurtanın kendi dokusunu bile alabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
-Endometriozis nedir?
Üreme çağındaki kadınlarda görülen endometriozis, rahim içinde "endometrium" denilen ve rahimin içini kaplayan dokunun, karın içinde tüp, yumurtalık, rahim arkası boşluk, karın zarı yüzeyi, idrar torbası ve bağırsak gibi bölümlere yerleşmesi ile ortaya çıkıyor.
AA