Enerji zirvesini bir Türk kadını yönetecek

Enerji dünyasının en saygın buluşmalarından Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Direktörü Arslan:- "Atlantik Konseyi'nin küresel enerji piyasaları için çok etkili bir platform haline gelen Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin ülkemizde düzenlemesi, Türkiy

WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM - Enerji ve ekonomi dünyasının en saygın buluşmalarından Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nin yeni Direktörü Defne Sadıklar Arslan, "Türkiye istikrarlı görünümüne ve başarı hikayesine ne kadar devam ederse, döviz kurundaki dalgalanma ve sermaye çıkışı o kadar az olur" dedi.

Arslan, Washington merkezli Atlantik Konseyi'nin Enerji ve Ekonomi Zirvesi Direktörlüğü'ne geçtiğimiz günlerde atanarak, küresel bir düşünce kuruluşunda direktör olma başarısını gösteren ilk Türk kadını olmuştu. 

Her yıl dünyanın önde gelen devlet yetkilileri ve iş adamlarını bir araya getiren kritik zirvenin sorumluluğunun yanı sıra Atlantik Konseyi'nin Bölge Direktörlüğü'nü de üstlenen Arslan, göreve başlamasının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Daha önce ABD Ankara Büyükelçiliği'nde 17 yıl boyunca Başekonomist ve Kıdemli Enerji Danışmanı olarak çalışan Arslan, yeni görevine ilişkin olarak, "Bu kadar önemli bir pozisyona bir Türk kadınını layık görmeleri gerçekten gurur verici. Ayrıca, Atlantik Konseyi'nin küresel enerji piyasaları için çok etkili bir platform haline gelen Enerji ve Ekonomi Zirvesi'ni ülkemizde düzenlemesi, Türkiye'nin ne kadar önemli bir aktör haline geldiğini gösteriyor" diye konuştu. 

Arslan, Türkiye'nin kuzeyde Kafkaslar ve Rusya, güneyde Kıbrıs, Libya ve İsrail, doğuda ise İran ve Irak'la çevrelenmiş olmasının ülkeye enerji açısından stratejik bir konum kazandırdığını belirterek, ABD eski Bakü Büyükelçisi ve Avrasya Enerji Temsilcisi Richard Morningstar'ın yine Atlantik Konsey çatısı altında kuracağı "Küresel Enerji Merkezi"nin odakları arasında Türkiye'nin de yer alacağını bildirdi.

Konseyin, hem bölgesel hem de küresel ölçekte etkili olmasının sorumluluğunu daha da artırdığını düşünen Arslan, "Amacım, Atlantik Konseyi'nin bundan sonraki dönemde, Türkiye-ABD ilişkilerinde daha olumlu rol oynaması, bu konuda çok büyük gayret içinde olacağım" dedi.

 

- "Petrol 65-70 dolar aralığında dengelenecek"

 

Arslan, enerji sektöründeki gelişmeleri de değerlendirirken, petrol piyasasındaki dalgalanmanın genel olarak arza ilişkin faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Bununla birlikte, jeopolitik sorunların da piyasayı beklentiler yoluyla etkilediğini kaydeden Arslan, fiyatların yıl sonuna kadar 65-70 dolar aralığında dengeleneceği öngörüsünde bulundu. 

Defne Sadıklar Arslan, öte yandan geçen yılın haziran ayında varil başına yaklaşık 115 dolardan işlem gören brent tipi ham petrolün bir dönem 40 doların altına kadar gerilediğini anımsatarak, "Petrol fiyatlarının bu kadar düşmesi, Türkiye için bir piyangoydu. Fakat bazı dış ve iç etkenlerden ötürü bu fırsatı yeteri kadar kullanamadık" görüşünü paylaştı. 

Enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyona tam olarak yansımadığını dile getiren Arslan, bunun nedenleri arasında TL'deki değer kaybının önemli yer tuttuğuna işaret etti.  

 

- "Politik istikrar ve yapısal reformlar çok önemli"

 

Arslan, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına başlamasının kurdaki kırılganlığı artırarak enflasyonu daha yukarı çekebileceği uyarısını yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Piyasaların beklentisi, Fed'in faiz artışına yıl ortasında başlayacağı yönünde ancak, bu konudaki söylentiler bile yükselen piyasa ekonomilerinden sermaye çıkışına neden oluyor. Bu, makroekonomik dinamikleri bozulan ülkelerde daha hızlı olacaktır. Türkiye'nin tam da bu dönemde seçim sürecine girecek olması işleri daha hassas hale getirebilir."

Bu noktada, politik istikrar ve yapısal reformların yatırımcının güveni açısından çok önemli olduğunu ifade eden Arslan, özellikle cari açığı iyileştirmeye yönelik reformların kararlılıkla uygulanmasının Türkiye'nin son dönemde gösterdiği başarıyı sürdürmesine yardımcı olacağını dile getirdi. 

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Direktörü Arslan, Merkez Bankası ve denetleyici kuruluşların bağımsızlığının da yabancı yatırımcıların ana kriterleri arasında yer aldığını belirterek, "Türkiye istikrarlı görünümüne ve başarı hikayesine ne kadar devam ederse, döviz kurundaki dalgalanma ve sermaye çıkışı da o kadar az olur" dedi.

 

- Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi 

 

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi, küresel ve bölgesel ekonomik ilişkileri güçlendirmesi, siyasi ve jeopolitik tehditlere yönelik işbirliğinin artırılması ve enerji sektörünün geleceğinin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

7. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi, 18-20 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek. 

 

Ekonomi Haberleri

Konya'daki Döneminin İlk Yatırımı İflas Etti
Konya'nın İlçesine 50 Bin Metrekareye AVM
HAK-İŞ, asgari ücret zammından memnun değil
2025’te Antalya’ya 18 milyon turist bekleniyor
Suriyelilerin dönüşü, ikinci el eşya piyasasını da hareketlendirdi