Enflasyon rakamlarının yankıları

ATSO Başkanı Çetin:- "Olağanüstü bir ayda, olağanüstü enflasyonla karşı karşıya kaldık. Ramazan Bayramı ve olağanüstü koşulların sonucunda TÜFE'de 2002 yılından bu yana en yüksek temmuz ayı enflasyonunu görmüş bulunuyoruz"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Ramazan Bayramı ve olağanüstü koşulların sonucunda TÜFE'de 2002 yılından bu yana en yüksek temmuz ayı enflasyonunu gördüklerini söyledi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Olağanüstü bir ayda olağanüstü enflasyonla karşı karşıya kalındığını ifade eden Çetin, Ramazan Bayramı ve olağanüstü koşulların sonucunda TÜFE'de 2002 yılından bu yana en yüksek temmuz ayı enflasyonunun görüldüğünü kaydetti.

Çetin, TÜFE'deki yüzde 1,16'lık aylık artışın neredeyse tümünün gıda ve sigara fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığına işaret ederek, özellikle gıdada perakende fiyatlarda Ramazan Bayramı dolayısıyla bir artış meydana geldiğini bildirdi.

Antalya Toptancı Hali'nde fiyatların neredeyse sabit kaldığı halde Türkiye genelinde sebze ve meyve fiyatlarında anormal bir artış yaşandığını belirten Çetin, gıdada fiyat artışının sebze ve meyve ile sınırlı kalmadığını, et, peynir, bakliyat fiyatlarının da arttığını kaydetti.

Çetin, "Ramazan Bayramı'nda tatil beldelerindeki aşırı talep ve yoğunluk ile 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle TÜFE'deki bu artış, istisnai bir fiyatlama davranışını göstermektedir. Dış turizmde sert bir düşüş yaşadığımız bir dönemde böyle bir fiyat artışı, perakende sistemimizin yapısının da enflasyona katkı yaptığına işaret etmektedir." ifadesini kullandı.

Batı Akdeniz Bölgesi enflasyonunda turizmdeki gerilemenin de etkisinin görülmeye başladığını dile getiren Çetin, şunları kaydetti:

"Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 1,19, 7 aylık yüzde 5,12 ve yıllık bazda yüzde 8,76 olarak gerçekleşmiştir. Antalya-Isparta-Burdur bölgesi, 26 bölge arasında aylık enflasyonda 17'nci, 7 aylık enflasyonda 10'uncu, yıllık enflasyonda ise 19'uncu sırada yer almıştır. Bayram canlılığı gıda, içecek, lokanta-otel grubunda aylık fiyatların yükselmesini sağlamış, ancak diğer gruplarda enflasyon Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Turizmdeki gerilemenin Antalya ekonomisine etkisi istihdamdan sonra enflasyonda da kendisini göstermektedir."

AA

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de sahte dolar alarmı: Peş peşe açıklamalar
Alesayi Holding'den Kutsal Şehir Mekke'de Lüks Konaklama Projesi
Konya, Sanayide Devrim Yaptı
Merkez'in enflasyon hedefi yüzde 25
Konya’da Konut Fiyatları Rekor Kırıyor: Danimarka’da Villa Almak Daha Ucuz!