ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, enflasyonla mücadelenin reçetesinde öncelikle üretim artışının yer alması gerektiğini belirtti.
Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
ATB Başkanı Çandır, ağustos ayı tüketici enflasyonunun hem ülke geneli hem de Batı Akdeniz bölgesi için son 10 yılın en düşük seviyesinde olmasına karşın yıllık olarak yüzde 8 seviyesinde asılı kaldığına dikkat çekerek bunda Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısındaki durumunun etkili olduğuna işaret etti.
Çandır, "Aslında son 2 yıldır büyümeyi ve enflasyonu etkileyen dünya petrol fiyatlarındaki ve genel emtia fiyatlarındaki gerileme enflasyonun düşmesi için bir fırsat yaratmışken, bu fırsat değerlendirilememiştir." ifadesine yer verdi.
- Enflasyonla mücadelenin reçetesi üretim
Enflasyonla mücadelede odaklanma sorunu yaşandığını belirten Ali Çandır, şunları kaydetti:
"Gün itibarıyla bakıyoruz ki çekirdek enflasyon yüksek seviyelerde. Buna bir de enerji ve gıdayı dahil edersek enflasyonla mücadelede nerelere yönelmemiz gerektiği aslında açık. Üretim maliyeti gerileyen çiftçi toprağını bırakmayacak, üretimini sürdürecektir. İmalat sanayisindeki üreticimizin de finansal yönden desteklenmesi, bu insanların gelecek kaygısı olmadan iş yapabilmelerini sağlayacaktır. Kamunun tarım ve sanayiye omuz vermesi, bu kesimlere nefes aldıracak, verilen destek üretimle sonuçlanacaktır. Enflasyonla mücadelenin reçetesinde öncelikle üretim artışı yer almalı. Maliyetlerin gerilediği bir ortamda, satın alma gücüyle desteklenmiş taleple dengeli bir üretim, enflasyonu alt edecektir."
- "Rus pazarının açılması enflasyonun düşmesine katkı yapacaktır"
Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin başta turizm olmak üzere birçok sektöre nefes aldıracağını vurgulayan Çandır, tarım sektörünün gözü kulağının Rusya'nın tarım ürünü yasağı kararını kaldırmasında olduğunu ifade etti.
Çandır, örtü altı üretim başlamadan yasağın kalkması halinde başta bölge üreticisi olmak üzere tüm tarım kesiminin sezonu kazançla geçireceğini vurgulayan Çandır, "Aksi halde tarım fiyatlarının yumuşamasını beklemek doğru olmaz. Çünkü bugün bile tarladan gelen ürün fiyatları ortadayken, üretemeyen ya da ürettiği elinde kalan üretici bunu zorunlu olarak fiyatlara yansıtacaktır. Rusya pazarının açılması dolaylı da olsa enflasyonun düşmesine katkı sağlayacaktır. Tarım sektörünün geri ve ileri bağlarının çokluğu düşünüldüğünde, sektöre verilecek can suyu tüm ekonomiye yansıyacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
- Batı Akdeniz'deki gerileme ülke ortalamasının üzerinde
Çandır, ağustos ayında Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz bölgesinde tüketici fiyatlarının yüzde 0,35 azaldığını, yıllık bazda ise fiyatların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,40 artış gösterdiğini belirtti.
Aylık bazdaki fiyat değişimi göz önüne alındığında Batı Akdeniz bölgesinin Türkiye genelinden daha ucuz, yıllık olarak ise daha pahalı bir alt bölge olduğu söylenebileceğini vurgulayan Çandır, aylık gerilemede Batı Akdeniz'i öne çıkaran temel unsur olarak mevsimsel etkiyle tarla ürünlerinin bollaşmış olması gösterilebilir" ifadesini kullandı.
AA