Enflasyon rakamlarının yankıları

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Baylan:- "Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından yükselen politik riskler ve turizm gelirlerindeki azalmalar ile yılın üçüncü çeyreği için büyüme rakamının, beklentilerin altında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir"

BURSA (AA) - Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Eylül 2016'da tüketici fiyatlarının yüzde 0,18 düzeyinde arttığını ve yıllık enflasyon oranının yüzde 7,28 düzeyine gerilediğini belirterek, "Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından yükselen politik riskler ve turizm gelirlerindeki azalmalar ile yılın üçüncü çeyreği için büyüme rakamının, beklentilerin altında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Baylan, yaptığı yazılı açıklamada, yıllık enflasyon oranının eylül ayı itibarıyla değerlendirildiğinde, aylık düzeyde ulaştırma ve eğitim gruplarında gözlenen fiyat artışlarının etkili olduğunun görüldüğünü belirtti.

Yıllık olarak ise alkollü içecekler ve tütün, lokanta ve oteller grubu fiyat artışları ile sağlık ve eğitim grubunun enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ettiğini bildiren Baylan, son dönemde düşük seyreden gelişmiş ülke faizlerinin ve emtia fiyatlarının da Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkilemeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Baylan, büyüme performansındaki azalmaya bağlı olarak toplam talepte gözlenen yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklediğini belirterek, Merkez Bankasının, gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüşü öngördüğünü, akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlaması ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmelerin ise enflasyondaki iyileşmeyi sınırladığını aktardı.

Dış ticaret açısından mevcut verilerin, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan ihracatın artış seyrini sürdürdüğünü vurgulayan Baylan, şunları kaydetti:

"Turizm gelirlerindeki azalmanın cari açık üzerindeki olumsuz etkisi belirginleşmeye başlamıştır. Rusya ile olan ilişkilerin düzelmesinin dış ticaret performansına olumlu katkısının ise orta vadede görülebileceği tahmin edilmektedir. Önümüzdeki dönemde petrol ve emtia fiyatlarındaki olası yükselişlerin ise cari denge üzerinde olumsuz etkide bulunması beklenmektedir. Büyüme, kompozisyon itibarıyla değerlendirildiğinde iç talep ağırlıklı bir görünüm sergilemektedir. Kamu ve özel tüketim harcamalarının güçlü katkı verdiği, aksine özel yatırımların zayıf seyrinin sürdüğü ve ihracatın ise büyümeye olumlu katkı vermediği anlaşılmaktadır. Kamunun tüketiminde ciddi artış gözlenirken, büyümeye katkısı 2013 başından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır."

Baylan, sektörler üzerinden ele alındığında ise hizmet sektörü ve imalat sanayisinde büyümenin yavaşladığının net bir şekilde görüldüğünün altını çizerek, tarım sektöründeki daralmanın da büyümeyi olumsuz etkilemesinin söz konusu olacağını bildirdi.

İnşaat sektörünün ise 2015 yılı son çeyreğinden bu yana gösterdiği büyüme eğiliminin sürdüğünü, turizm sektöründe gözlenen daralma eğilimi nedeniyle yılın kalan ikinci yarısı için hizmet sektörünün büyümeye katkısının azalacağını belirten Baylan, şöyle devam etti:

"Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından yükselen politik riskler ve turizm gelirlerindeki azalmalar ile yılın üçüncü çeyreği için büyüme rakamının beklentilerin altında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Öte yandan Moody's'in Türkiye'nin kredi derecelendirme notuna ilişkin aldığı düşüş kararı Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke konumundan çıkarması ile orta vadede özel kesimin borçlanma maliyetlerinde bir artış doğuracağı açıktır. S&P ve Moody's'in not düşüşlerinin ardından Türkiye ekonomisinin görünümünü yakın zamanda negatife çeken Fitch'in alacağı karar belirsizlik yaratmaktadır."


AA

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de sahte dolar alarmı: Peş peşe açıklamalar
Alesayi Holding'den Kutsal Şehir Mekke'de Lüks Konaklama Projesi
Konya, Sanayide Devrim Yaptı
Merkez'in enflasyon hedefi yüzde 25
Konya’da Konut Fiyatları Rekor Kırıyor: Danimarka’da Villa Almak Daha Ucuz!