ANKARA (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Ankara'nın Altındağ ilçesinde belediyenin eğitim ve kültür merkezinde faaliyet gösteren atölyede engelli kızları ile çalışıp üretmenin mutluluğunu yaşayan iki fedakar anne, hemcinslerine "Evde oturmayın, çalışıp ekonomiye ve aile bütçesine katkıda bulunun" çağrısı yaptı.
Altındağ Belediyesi Alemdağ Kadın Eğitim Kültür Merkezi'nde mobilyaların fren sistemlerinin üretildiği atölyenin çalışanları arasında Adalet Akbaş ve Anakız Çilingir ile engelli kızları da bulunuyor. Fedakar anneler, ailelerinin geçimine katkıda bulunurken kızlarının topluma adapte olması için de gayret gösteriyor.
Adalet Akbaş, atölyede çalışmanın, kendilerini hayatın zorlu şartlarına karşı motive ettiğini söyledi.
Atölyede çalışan 35 kadının işini severek yaptığını aktaran Akbaş, engelli masası kurulduktan sonra işitme ve konuşma engelli kızını da buraya getirmeye başladığını, çalışmanın kızında olumlu gelişmeler sağladığını anlattı. Akbaş, "Buradaki kadınların hepsi çok mutlu. Biz bu işlerin haricinde el sanatları yapıyor, örgü örüyor, incik boncuk işlerini de yapıyoruz." dedi.
Anneliğin ayrıcalıklı bir durum olduğunu belirten Akbaş, Altındağ Belediyesinin engelli kızıyla gelip çalışabilecekleri bir ortam oluşturmasından dolayı Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye teşekkür etti.
Akbaş, kadınlara şu çağrıda bulundu:
"Evinde oturup mutsuz olan kadınlar, Allah'ın verdiği cana eziyet etmesin. Çalışsınlar, gülsünler, oynasınlar faydalı olmaya gayret etsinler. Evlerinde boş boş durup kendilerini köreltmesinler. Artık kadınların yapılabileceği çok şey var. Birçok insan evinde bekliyor, kimse kimseyi bir yere çağırmaz ama mücadele ederlerse güzel şeylerin hepsi peş peşe geliyor. İçine kapanmaya gerek yok, ben engelli bir çocukla mücadele veriyorsam onlar daha kolay yaparlar. Kızımla buraya geldikten sonra arkamızda kuvvetli birileri var gibi hissetmeye başladık, çok mutluyuz."
Kızının lise mezunu olduğunu dile getiren Akbaş, "Kızım Kemal Yurtbilir Özel Eğitim Meslek Lisesinde kuaförlük eğitimi aldı. Okulunu çok iyi derecelerle bitirdi. İleride onun iyi bir işte çalışmasını istiyorum. Buraya kızımı dil gelişimi için getiriyorum çünkü hep işitme engellilerle birlikteydi, normal insanlarla iletişimi gelişsin istiyoruz. Burada normal insanların içinde hoplayıp zıplıyorlar, çok güzel zaman geçiriyorlar. Hedeflerimiz arasında ileride kızıma kendi iş yerini açmak var." dedi.
- "Kadınlar çalışıp ekonomiye katkıda bulunsunlar"
Aynı atölyede zihinsel engelli kızıyla birlikte çalışan Anakız Çilingir ise "İmkanı olan, çalışabilen kadınlar çalışsın. Atasözümüz var bizim, 'Ekmeğini taştan çıkarmak.' diye, ekmeğini taştan çıkarabilecek insanlar evinde oturuyor. Oturmasınlar, çalışsınlar hem ekonomiye hem de bütçeye katkıda bulunsunlar." çağrısı yaptı.
Geçmişte para kazanmak için türlü meşakkate katlanıp gece gündüz demeden sokaklarda dolaştığını belirten Çilingir, "Sokaklarda kağıt ve plastik topluyordum. Sokaklarda çalışmak çok zordu, burada çalışmak daha kolay çünkü sıcak bir ortamdayız. Sokaklarda her türlü tehlike var." şeklinde konuştu.
Çilingir, yaptığı işe ilk başladığında zorlandığını, artık uyum sürecini atlattığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yeni arkadaşlar edindiğimiz için burada mutluyuz. İşimiz bitince eve gidiyoruz, ev işlerimi yapıyorum, kızım da bana yardımcı oluyor. Kadınlar evde oturmasınlar. Ben şimdiye kadar boş oturmuşum, keşke gençliğimde çalışsaydım da şimdi emekli olsaydım, benim de gelirim olsaydı. Hiçkimseye muhtaç olmasaydım. Kağıt ve plastik toplarken utanıyordum. Çöpleri karıştırıyorsun, insanlar sana tuhaf bakıyor. Hamdolsun buraya geldik, ekmek parasını çıkartıyoruz."
AA