Engelliler için işaret dili öğrendiler

Mersin'de yaşayan ve karşılaştıkları işitme engellilerin yaşadıkları sıkıntıları görerek 500 kelime işaret dili öğrenen ortaokul öğrencileri, engellilere yardımcı olmayı hedefliyor- Muhittin Develi Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Darıcı: "Toplumca işitme engel

MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Mersin'de birçok alanda karşılaştıkları işitme engellilerin iletişim kurmada yaşadığı sıkıntıları gören ortaokul öğrencileri, öğretmenlerinin desteğiyle hayat geçirilen proje sayesinde sınıfça işaret dili öğrendi.

Okullarında hiç bir engelli öğrenci bulunmamasına rağmen sokakta, alışverişte ve birçok yerde karşılaştıkları işitme engellilerin iletişim kurmada sıkıntı yaşadığını gören Muhittin Develi Ortaokulu 6/B sınıfı öğrencileri, Türkçe öğretmenleri eşliğinde sınıfça işaret dili öğrenmeye karar verdi.

"Bir Şey Anlatıyorum Projesi" kapsamında, Toroslar İşitme Engelliler Ortaokulundan gelen işaret dili öğretmeniyle yaklaşık 6 ay boyunca eğitim alan 40 öğrenci, cümle yapıları, sıfatlar, fiiller, soru cümleleri ve diyalog örneklerini içeren 500 kelimelik işaret dili öğrendi.

Muhittin Develi Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Kadir Darıcı, projeyle işitme engellilerle iletişim kurmayı ve onları daha iyi anlamayı amaçladıklarını söyledi.

Okullarında 40 öğrenciyle projeye başladıklarını anlatan Darıcı, "Diğer öğrencilerimize de bu eğitimi vereceğiz. Ayrıca işaret dili sözlüğü oluşturduk. Projemiz amacına ulaştı. İşitme engelli bireylerle daha iyi iletişim kuracağımızı düşünüyorum." dedi.

Kadir Darıcı, öğrencilerin günlük konuşma dili dahil 500 kelimeye yakın işaret dili öğrendiğini, artık çok rahat bir şekilde işitme engelli bireylerle her seviyede konuşabildiklerini aktardı.

İşitme engelli bireylerin birçok yerde iletişim sıkıntısı çektiğini vurgulayan Darıcı, şöyle konuştu:

"İşitme engelliler evlenme dairelerinde bile tercüman olmadan 'evet' diyemiyorlar. Hastaneye gittiklerinde kendilerini anlatamıyor. Yine yargı veya tapu dairelerinde tercüman olması gerekiyor. Gerçekten çok ciddi bir ihtiyaç. Toplumca işitme engelli bireyleri anlamamız lazım. Onlar bizim bir parçamız. Biz onları seviyoruz. Bu amaçla da bu projeyi yürütüyoruz. 6 aydır projeye devam ediyoruz ve projeyi tamamladık."

- "İşaret dilinin seçmeli ders olarak okutulmasını istiyoruz"

İşaret dili öğrenen öğrencilerden Dila Arslan, işitme engelli vatandaşlarla daha iyi iletişim kurabilmek ve onların da toplumun bir parçası olduğunu hissettirmenin projelerinin en önemli amacı olduğunu söyledi.

Herkesin engelli adayı olduğunu vurgulayan Arslan, "İşitme engelli insanları daha iyi anlama çabası içerisinde olmalıyız. Bu insanlar hastanelerde, tapu dairelerinde ve mahkemelerde istediklerini çok açıkça dile getiremiyorlar. Bunun için de temel işaret dilinin seçmeli ders olarak öğrencilere okutulmasını istiyoruz." diye konuştu.

Öğrencilerden Beytullah Kiraz da işaret dilini öğrenirken zorlanmadıklarını dile getirdi.

İşitme engellilerin yaşadıkları sorunlarda yanlarında olmayı amaçladıklarını belirten Kiraz, "Temel işaret dilini öğrendik. İşitme engelliler okuluna gittiğimizde onlarla çok rahat bir şekilde anlaşabildiğimizi fark ettik. Herkes onlarla daha iyi bir iletişim kurdu. Sokakta da işitme engelli birisiyle karşılaştım ve sorununa çözüm buldum." ifadesini kullandı.

AA

Gündem Haberleri

Niğde'den Dubai çikolatasına farklı yorum
Antika Dükkanını Lağım Suyu Bastı: İSKİ'ye Tepki
Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız