Birkaç gün önce eğitimci dostlarımla çaylarımızı yudumlarken bir yandan da Ereğli’de ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim seviyemiz nedir diye tatlı bir sohbete koyulduk. Sohbet tatlıydı ama eğitimde Ereğli olarak nerede olduğumuz somut rakamlarla ortaya konulunca tadım biraz kaçtı. Araştırıp okuyucularımla paylaşmak istedim.
Liselerimizin dört beş yıl öncesine kadar ülkemizin en seçkin üniversitelerine öğrenci gönderdiklerini, Türkiye dereceleri çıkardıklarını biliyorum. Son dört beş yıldır liselerimiz, bırakın Türkiye’de derece yapmayı, Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent’e öğrenci göndermeyi; doğru dürüst öğrenci bile yerleştiremiyor üniversitelere.
Satırlarımı okurken belki de “Amma da abarttın.”diyebilirsiniz. Sizlere 2007 yılında liselerimizin üniversiteye öğrenci gönderme sayılarını vereceğim. Merkezdeki üç büyük lisemizden toplam 1061 öğrenci imtihana girmiş; bunlardan 8 tanesi dört yıllık bir fakülteyi, 4 tanesi iki yıllık meslek yüksek okulunu, 8 tanesi de açık öğretim fakültesini kazanmış. Hatta okul okul vereyim:
Atatürk Lisesi’nden 518 öğrenci sınava girmiş; 4 tanesi bir lisans programına,
Ereğli Lisesi’nden 402 öğrenci sınava girmiş; 4 tanesi bir lisans programına;
Cumhuriyet Lisesi’nden 141 öğrenci sınava girmiş; 1 tanesi bir lisans programına yerleşmiş.
Ereğli’mizin en zeki öğrencilerinin okuduğu Anadolu Öğretmen Lisesi ve Anadolu Lisesi’ne baktığımızda da durum çok farklı değil. Konya’da Anadolu Öğretmen Liselerinin başarısı %70’lerde iken Ereğli’de %45. O da dil bölümündeki öğretmenlerimizin büyük gayretiyle… Fen bölümünde bu durum daha da aşağılarda. Örneğin fizik dersinde ortalama soru yapma oranı beş. Düşünün ne halde olduğumuzu…
Anadolu Lisesi’nde 119 öğrenciden 14’ü bir lisans programına yerleşmiş.
Konya’da Anadolu Liselerinde başarı oranı %35’lerde iken Ereğli’de %12’lerde… (Bu bilgiler ÖSYM tarafından internet ortamında yayınlanan 2007 ÖSS Sonuç Bilgileri’nden alınmıştır.)
Tüm bu rakamlara baktığınızda sizin de tadınızın kaçtığını görür gibiyim. Bu tabloya baktığımda bir gazeteci olarak, başarısızlığın sorumlularının kim olduğunu da sormam gerekir.
Yıllarca bir koltuğa oturup iş yeri körü olmuş müdürler mi? yoksa beş yıldır bu müdürlerin denetleyicisi ve amiri olan ilçe milli eğitim müdürü mü? Ve dahası bu tabloyu göremeyen ve okuyamayan ilçe milli eğitimin arkasında duranlar mı?
Benim üzüntüm, Ereğli’mizin çocuklarının bu eğitim kalitesizliğine mahkûm edilmesi.
Ereğli’miz bürokrasi açısından en şanslı yıllarını yaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığımızın İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ereğlili ve Ereğli’den hangi müdürümüz yanına giderse gitsin eli boş dönmüyor. Teknolojik açıdan her türlü destek, bakanlıktan sağlanırken bu denli başarısızlık bana dokunuyor.
Ortaöğretim kurumlarındaki bu başarısızlığın nedenlerinin iyice araştırılıp ciddi projeler üretilmesi, ilgililerin acilen gerekli tedbirleri alması gerekir diye düşünüyorum.
Geçenlerde bu konuyla ilgili bir duyum aldım. Daha önce yazacaktım ama konuyla alakası olması açısından bugün yazmam daha uygun oldu.
Vali yardımcımız 2007 ÖSS sonuçlarının ilgililerle tartışılıp başarısızlığın nedenlerini ortaya koyup eğitim öğretim faaliyetlerinin başarılı kılınması için tedbirler alınması konusunda İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün başkanlığında toplantılar yapılması ile ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine yazı gönderiyor.
Ereğli’de İlçe Milli Eğitim Müdürümüz olayı ciddiye almadığı için lise müdürlerimizle bu konuyla ilgili toplantı yapması için eğitimden sorumlu şube müdürünü gönderiyor. Ereğli’mizin çocuklarını ilgilendiren böylesine önemli bir toplantıda bazı lise müdürlerimiz olayı önemsemeyerek, ÖSS başarı tablosuna bakma zahmetinde bile bulunmayarak öğrenci başarılarının Konya ile aynı olduğunu; hatta daha başarılı olduklarını söylemişler. Toplantıda konuyla hiç ilgisi olmayan konular konuşulmuş. Hatta İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne, dahası İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mevlüt KUNTOĞLU’na hakaretler edilmiş. Bu konuyla ilgili duyum alan İlçe Milli Eğitim Müdürü, iki müdürün savunmasını almış; kendisine hakaret edene kınama cezası verirken, KUNTOĞLU’na hakaret edene uyarıda bulunmuş.
Ereğli’deki öğrencilerimizin başarısı için yapılan toplantı böyle geçmiş. Gerisini siz düşünün…
İlçe Milli Eğitim Müdürümüz zaman zaman Ereğli’de eğitimde büyük bir ivme kazanıldığını, kurum müdürleri ile iyi ilişkiler içinde olduğunu söylüyor. Eğer kazanılan ivme buysa, müdürlerle ilişkiler başarısızlık üzerine kuruluyorsa, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve bazı okul müdürleri Ereğli’mizin çocuklarını düşünmeyip de günü kurtarma çabası içerisindelerse söyleyecek hiçbir sözüm yok. Dost acı söyler. Ortak paydamız Ereğli ise yazdıklarımı çok dikkatli okuyun. Vereceğiniz cevapları da köşemde yayınlayacağım.
Başarısızlığın sorumlusu bürokratından siyasetçisine kadar uzanıyor. Herkes sorumluluğunun farkına varıp çocuklarımızı heder etmekten vazgeçsin.
İlköğretim durumlarında başarı ve başarısızlık konusundaki yazımı da ileriki günlerde kaleme alacağım.