Çocuklarda beslenmelerinde temel hedef normal sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamaktır. Çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesi ile iyi bir beslenme alışkanlığı kazanması, bağışıklığının güçlenmesi bazı besinleri her gün tüketmesi ile olanaklıdır.
Öncelikle Besinler 4 gruba ayrılır.
1-) Et ve Et ürünleri
2-) Süt ve Süt ürünleri
3-) Tahıllar – ekmek, makarna, un, pirinç
4-) Meyve ve Sebze grubu
1. grupta et, tavuk, yumurta, kurubaklagiller, mercimek gibi besinler yer alır. Burada bulunan gıdalar zengin protein ve minerallerden oluşur.Kasların kuvvetlenmesi , kan yapımı, vücudun sağlıklı gelişimi ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir.
Günlük tüketilmesi önerilen porsiyon ise : 3 - 4 köfte kadar et - tavuk- balık , 1 adet yumurta , haftada 2-3 kez 1 porsiyon kurubaklagil
2. grupta ise; süt, yoğurt, peynir, ayran, lor peyniri ve benzeri besinler yer alır.Bu besinler kemiklerin ve ağızda bulunan dişlerin gelişimi, sinir ve kasların çalışması için gerekli proteini sağlarlar.
Bu besinlerden porsiyon olarak günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt , 1-2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketiniz.
3. grup tahıllar temel enerji kaynağıdır. Bu gruptaki besinlerde bitkisel protein ve B grubu vitaminler, karbonhidrat ve posa bulunur.
Günlük tüketilmesi önerilen toplam miktar: 4-6 orta dilim ekmek, 1 porsiyon pilav – makarna , 1 kase çorba
4. grup sebze ve meyvelerdir. Bu besinler vitamin (özellikle A ve C ) mineraller ve posadan zengindir. A ve C vitamini çocuğun gelişimi ve büyümesi için gereklidir.
Bu gruptaki besinlerden günde 5-6 kez yemeye çalışınız.
Şeker ve yağlar vücuda enerji sağlarlar. Bunlar şeker ve şekerden yapılmış besinler, pekmez, bal, reçel, tereyağı, zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlardır.Bu besinlerden DİYET UZMANINIZIN önerdiği miktarlarda verilmelidir.
ÖNERİLER
- Çocuklar yeterli ve dengeli şekilde öğün atlamadan programları olmalıdır.
- İyi bir beslenme alışkanlığı için çocuğa her besin grubundan yedirilmelidir.
- Yiyecekleri tabağa gereksiniminden fazla koymamalı. Yemeklerde küçük boyutta tabaklar kullanıp, porsiyonları azaltınız.
- Ara öğünlerde şeker, bisküvi, çay, gazoz, kolalı içecekler, hazır meyve suları tüketilmemelidir.
- Ara öğünlerde süt,meyve ya da ekmek+peynir+domates gibi sağlıklı gıdalar tüketiniz.
- Sevmediği besinler konusunda ısrar etmeyip aynı gruptan benzer besinlerden verilmelidir.
- Çocuklar büyüklerini izleyerek sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğrenirler. Kendiniz çeşitli besinlerden tüketerek onlara örnek olunuz.
- Okul önlerindeki uygun olmayan besinler ile okul kantinlerindeki abur cubur yiyecekleri almayınız.
- Çocuğunuzun okulda ne yediğini takip ediniz.
- Çocuğa ihtiyacından fazla harçlık vermeyiniz.
- Televizyon ve bilgisayar başında çok fazla vakit harcamayın.
- Fiziksel aktivitenizi arttırın. Düzenli olarak yürüyüş veya spor yapın.
- Günde en az 10-12 bardak sıvı tüketin.
- Yemeklerinizi yavaş yavaş yiyin iyi çiğneyin.
- Abur cubur olarak adlandırılan yağlı, şekerli ve fast-food tarzı gıdaların tüketiminden kaçınınız.
- Çikolata, cips, ketçap, mayonez, sucuk, salam, sosis türü yiyecekler ile kızartma ve kavurma türü yemeklerin tüketiminden kaçınınız.
- Yemeklerde sıvı yağ kullanınız.
Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı günler dilerim.
https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/