Ermenek'teki maden faciası davası

Tutuklu sanık Kurt: "Eski madende olan hiçbir şey bana söylenmemiştir. Ben eski haritaları, olayları gizleyebileceklerini düşünemezdim. Ben göreve başladığımda resmi haritalar üzerinden hareket ettik. Suçlu değilim"

KARAMAN (AA) - Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 2'si tutuklu 16 sanığın yargılandığı davanın duruşması yarın devam edecek.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt, müşteki yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Davanın öğleden sonraki oturumunda söz verilen tutuklu sanıklardan Ali Kurt, Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) hakkında açılan dava ile bu davanın birleştirilmesini istedi.

Teknik nezaretçi olarak görevinin; 15 günde bir ocağa gelerek, eksikleri rapor etmek, yazmak olduğunu ifade eden Kurt, "Ocağa gelen müfettişler de aynı işi yapıyor. Şimdi Saffet Uyar, kendilerinde eski madenin haritasının olmadığını söylüyor. Mahkemeye yeni fotoğraflar sundum. İncelensin. Masada müfettiş oturuyor. Saffet Uyar var. Yavuz Özsoy masanın üstünde duran eski madenin imalat haritasını müfettişe anlatıyor. Harita yoksa nasıl anlatıyor" dedi.

Kurt, kendisinin 2012 yılında işe başladığını vurgulayarak, "Dosyada MİGEM raporu var. Bu raporda Has Şekerlerin haritasına 'imalata uygundur' yazıyor. Eski madende olan hiçbir şey bana söylenmemiştir. Ben eski haritaları, olayları gizleyebileceklerini düşünemezdim. Ben göreve başladığımda resmi haritalar üzerinden hareket ettik. Suçlu değilim. Tahliye edilerek tutuksuz yargılanmak talebinde bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Saffet Uyar da avukatının mazeret dilekçesi verdiği için salonda olmadığını, avukatı olmadan savunma yapmayacağını belirterek, beraatini istedi.

Tutuksuz sanık Abdullah Özbey'in avukatı Tevfik Buğdaycı da bilirkişilere soru sormak istediklerini belirterek, yeni tanıkların dinlenmesini, müvekkilinin beraatini talep etti.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Uyar ile Kurt ve sanık avukatlarının taleplerini reddetti.

Duruşma yarına ertelendi.

- Sanıklar hakkındaki suçlamalar

Maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy, Mehmet Zeybek, daimi nezaretçi maden mühendisi Cemile Karaca, maden mühendisi Nuray Yetiş, iş güvenliği uzmanları Engin Yetim ve Cemal Demircioğlu, bir süre ocakta çalışan Hayrettin Kirazcı, firma yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, bir firmada yönetici Şerafettin Zeybek, teknik nezaretçiler Öjen Ünlü ve Ahmet Dağdeviren, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla yargılanıyor.

Teknik nezaretçi Ali Kurt "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" ve "özel belgede sahtecilik", ocakta çalışan Naci Özsoy "özel belgede sahtecilik", puantör Mustafa Ayan "bildirim yükümlülüğünün ihlali"nden hakim karşısına çıkıyor.

Ermenek'teki özel linyit kömürü madeninde 28 Ekim 2014'te su baskınının ardından mahsur kalan 18 işçinin cesedine faciadan 38 gün sonra ulaşılmıştı.

Faciayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, maden ocağında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki, inceleme ve denetleme görevlerini ihmal ettikleri ileri sürülen kamu görevlileri hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan kamu davası açılmıştı.

AA

Gündem Haberleri

Tunus'un iade ettiği bakterili patatesler imha edilecek
Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal