ERÜ'de ortodontik tedavi süresini kısaltacak cihaz geliştirildi

TÜBİTAK'ın da destek verdiği proje kapsamında geliştirilen cihaz, tedavi süresini yaklaşık 6 ay kısaltmanın yanı sıra tek dişe titreşim uygulayabilmesi, kullanım kolaylığı ve maliyetiyle yurt dışında üretilen benzerlerine fark atıyor- Diş Hekimliği Fakült

KAYSERİ (AA) - ORHAN CANBULATEL - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı tarafından titreşimle diş hareketlerini hızlandırarak tedavi süresini kısaltacak cihaz geliştirildi.
TÜBİTAK'ın da destek verdiği proje kapsamında geliştirilen cihaz, tedavi süresini kısaltmasının yanında tek dişe titreşim uygulayabilmesi, kullanım kolaylığı ve maliyetiyle yurt dışında üretilen benzerlerine fark atıyor. Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortodontideki en büyük sıkıntılardan birinin tedavinin uzun sürmesi olduğunu belirtti.
Hastaların hem 1,5-2 yıl süren tedavilerden bıktığını hem de dişlerine iyi bakmazlarsa "beyaz nokta lezyonları" denilen çürük başlangıcı oluşabildiğine dikkati çeken Yağcı, şunları söyledi:
"Bu süreyi kısaltmak bizim hedeflerimizden biri. TÜBİTAK'a sunduğumuz 'Lokalize Vibrasyon Tekniği ile Hızlandırılmış Diş Hareketi' başlıklı projemiz de bu kapsamda hazırladığımız bir çalışma. Dişlere uygulanan titreşimin, diş hareketlerinin hızını artırdığını gördük ve bir cihaz geliştirdik. Bu cihazla da dişlere titreşim uygulayarak tedavi sürecini kısaltmayı hedefledik. Bu yönde yaptığımız ilk uygulamalar da oldukça başarılı oldu."
- Proje 3 yıl sürecek
Yağcı, projenin yaklaşık 3 yıl süreceğini ve hastalar üzerinde gerçekleştirileceğini, bununla ilgili etik kuruldan gerekli izinleri de aldıklarını kaydetti.
Proje kapsamında yaklaşık 60 hastayı tedavi edeceklerini vurgulayan Yağcı, şöyle devam etti:
"Benzer cihazlar yurt dışında da var ama bunlar kaba ve tüm dişlere birden titreşim uyguluyor. Bizim cihazımızın farkı ise tek bir dişe, hareketi istenen dişe titreşim uygulayabilmesi. Dolayısıyla istediğimiz yerde hareketi hızlandırırken istemediğimiz yerde hareketin hızlanmasını engelliyoruz. Bu başka bir cihazda olmayan ekstra bir avantaj. Eğer seri üretime geçebilirsek yurt dışındaki cihazlardan çok daha uygun fiyata, belki de 20'de biri fiyatına, öncelikle iç piyasaya sürüp daha sonra da ithal etme şansımız olur."
Ahmet Yağcı, geliştirdikleri cihazın ortalama 1,5 yıl sürecek tedavi süresini 1 yıla düşürdüğüne dikkati çekerek, projeye TÜBİTAK ve üniversitenin toplam 60 bin lira destek verdiğini sözlerine ekledi.

AA

Gündem Haberleri

Balıkçı Kenan'ın torunu motor kazasında hayatını kaybetti
İZENERJİ ve İZELMAN çalışanları iş bıraktı
Tüm Niğde bu konsere aktı
Gülen’in ölümünün ardından koltuk savaşı başladı
Bakanlık yavru gorile isim arıyor