ERZURUM (AA) - Eski Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, terörle mücadelenin dayandığı yasal zemini bir yasayla yasalaştırması zamanı geldi, geçiyor. Bir tasarı üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Bence bu konu fevkalade önemli. Siyasi iktidarın bu konuyu geciktirmeden terörle mücadelenin dayanacağı yasal bazı düzenlemeler yapması lazım" dedi.
Başbuğ, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübünce düzenlenen "Milli Siyaset, Ortadoğu ve Türkiye" konulu konferansa katılmak üzere Erzurum'a geldi.
Nene Hatun Kültür Merkezinde düzenlenen ve yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı konferansta, üniversite öğrencileri tek tek aranarak salona alındı. Merkez binasının önünde sinyal kesici jammerlerin bulunması alması dikkat çekti.
Konferansta konuşan Başbuğ, Türkiye'nin 1984 yılından bu yana teröre mücadele ettiğini ve mevcut mücadelenin 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununa göre yapıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Terörle mücadele için başka bir yasa yok. Bu yasanın yapılış amacı, toplumsal olaylara müdahaledir. Bu yasada terörle mücadele yoktur. Burada ilgililere de kişisel düşüncemi ifade etmek istiyorum. Bugün Türkiye'de terörle mücadelenin dayandığı bu yasa çok yetersizdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terörle mücadelesinin dayandığı yasal zemini bir yasayla yasalaştırması zamanı geldi, geçiyor. Bir tasarı üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Bence bu konu fevkalade önemli. Siyasi iktidarın bu konuyu geciktirmeden terörle mücadelenin dayanacağı yasal bazı düzenlemeler yapması lazım. Bu işin, kanuni yasal dayanaklarının ortaya getirilmesi lazım."
- "Türkiye ile Rusya arasındaki sorun daha fazla büyümez"
Başbuğ, Türkiye ve Rusya arasındaki sorunun uçak kriziyle tepe noktasına geldiğini ve daha fazla tırmanacağını düşünmediğini dile getirdi.
Her iki tarafın da ilişkileri normale dönüştürmeye istekli olduğunu vurgulayan Başbuğ, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin kısa zamanda normale dönme şansının olduğunu düşünüyorum. Rus uçağını düşürdüğünü iddia eden kişi gözaltına alındı. Ben Türkiye olsam onu mahkemeye de çıkartırdım. Çünkü yaptığı iş esasında uluslararası hukuk açısından da suçtur. İki ülke arasındaki ilişki açısından o kişinin mahkemeye çıkarılması gerekiyordu." diye konuştu.
- "Suriye politikası tarafsız değil"
Başbuğ, Türkiye'nin Suriye'nin merkezi hükümetiyle ilişkilerinin müspet olmadığını ve Suriye politikasının tarafsız işlemediğini ileri sürdü.
Suriye politikasının tarafsız olması halinde bazı şeylerin değişeceğini savunan Bağbuğ, "En önemlisi mülteci sorununda bu rakamlara ulaşma ihtimali zayıf olurdu. Daha az olurdu. Eğer Suriye merkezi hükümetiyle diplomatik ilişkilerimiz normal düzende olsaydı, bu mültecileri Suriye'nin kuzeyinde beraber oluşturabileceğimiz bazı kamplarda barındırma olanağına da sahip olabilirdik." sözlerine yer verdi.
Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Başbuğ, daha sonra kendi kitaplarını imzaladı.
AA