Eski Korgeneral Demirarslan'ın tahliye talebine ret

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 270 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi- Tutuklu sanık, eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Demirarslan'ın tutuklu yargılanmasına devam edilmesi kararlaştırıldı

İZMİR (AA) - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturmanın ardından 270 sanık hakkında açılan davada tutuklu yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan'ın tahliye talebi reddedildi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmanın öğleden önceki oturumunda savunma yapan tutuklu sanık Demirarslan, mahkeme heyeti, sanık ve avukatların sorularını cevapladı.

Demirarslan, mahkeme başkanının, "Kaklıç Hava Meydanı'ndan Eskişehir Hava Harekat Merkezi'ne neden helikopterle gitmediniz?" sorusuna, "Uçakla daha hızlı gidildiğinden helikopterle gitmeyi hiç düşünmedim. Genelde de bu tür intikallerde uçak kullanılır. Daha önce de İstanbul ya da Eskişehir'e gidecek komutanları hep uçakla yollamıştım." diye cevap verdi.

- "Çiğli'ye gitseydim bir şey yapamazdım"

Mahkeme başkanının, "İzmir'de hava hareketliliği söz konusuyken, darbeciler Akıncı Üssü'nden sonra Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığını ikinci üs olarak değerlendirirken Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak neden Kaklıç Hava Meydanı'ndan Çiğli'ye geçerek gelişmeleri oradan takip etmedin." şeklindeki sorusuna, sanık Demirarslan şöyle cevap verdi:

"Çiğli ile Kaklıç arasında bir fark yok. Kaklıç'ta telefon görüşmeleri dışında bir faaliyette bulunmadım. Askeri hattan nereleri aradığımın ortaya çıkartılmasını bu yüzden istiyorum. Ayrıca uçak planlaması Kaklıç'ta yapıldığından Çiğli'ye gitmedim. Eskişehir Hava Harekat Merkezi tüm hava sahasına hakim olduğundan orayla sürekli irtibat halindeydim. Bunun için de Çiğli'ye gitme ihtiyacım olmadı. Öte yandan böyle bir harekat ancak Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Eskişehir ve Diyarbakır'daki hava harekat merkezleri yönetebiliyor. Çiğli'ye gitseydim bir şey yapamazdım. Eskişehir'de yapılacakların onda birini Çiğli'de hayata geçiremezdim. Çünkü Eskişehir'de direkt uçaklarla temas kuruluyor. Oysa ki Diyarbakır ve Çiğli'de böyle bir teknik yok."

Sanık Demirarslan, mahkeme başkanının "Çiğli'den Akıncı Üssü'ne doğrudan bir emir verilerek bağlantı yapılabilir miydi?" şeklindeki bir başka soruya ise, "Bağlantı yapamazdım ancak Eskişehir'den bu bağlantı yapılabilirdi. Çiğli'dekiler benim yaptığım gibi sadece telefonla bağlantı kurabilirdi." diye yanıt verdi.

- "Darbe olacağını düşünmedim"

Mahkeme başkanının, darbe teşebbüsünün önemli sanıklarından olduğu söylenen eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ramazan Elmas'ı üssün askeri gücü darbe girişimine karşı devreye sokulamaz mıydı?" sorusuna, "Elmas'ı devreye sokabileceğimi hiç düşünmedim. Olayı lokal olarak düşündüğümden, İzmir'de böyle bir şey olacağını hayal bile etmedim. Elmas'a 'Birliğine sahip çık' talimatı verdim. Elmas da bana darbeyle ilgili bir şey söylemedi. İzmir'de darbe olacağını düşünmedim. Bir de Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timleri can kurtarır bunların taarruza geçebileceğini hayal etmedim. Çiğli'deki helikopterlerin de taarruz gücü yoktur, dolayısıyla bunların taarruza geçmesi de mümkün değildir. İzmir'deki MAK'çıların taaruz gücü yok." şeklinde savunma yaptı.

Demirarslan, mahkeme başkanının, Çiğli'deki üs komutanlığındaki hava hareketliliğini başka bir yerde görülüp görülmeyeceği, bununla ilgili kendisine bir bilgilendirme yapılıp yapılmadığı, tarzındaki sorusunu ise "Hava hareketliliği mutlaka görülür. Radarlar gördükten sonra dost ya da yabancı hava aracı merkeze bildirilmesi gerekir. Bana Çiğli'deki hareketlilikle ilgili bilgilendirme yapılmadı. Radarlar bunu görmesi lazım, görmemesi ihtimalini 34 yıllık bir komutan olarak kabul etmiyorum, edemiyorum. Birileri mutlaka görmüştür. Ankara'daki harekat merkezi darbeciler tarafından ele geçirildiğinden görülmemiş olabilir." diye cevapladı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Demirarslan'ın bu halinin devamına karar vererek duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in birinci şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya ilave edilmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Yargılananlar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

AA

Gündem Haberleri

Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı