Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü KETEM Sorumlusu Dr. Kahya:

"1 yılda sigarayı bırakmak isteyen 4 bin 691 kişiye destek olduk"

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlusu Dr. Füsun Kahya, merkez olarak bir yılda sigarayı bırakmak isteyen 4 bin 691 kişiye destek olduklarını bildirdi.

Kahya, "9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla uzman doktorlar Filiz Koç ve Aslı Melek Zeytin ile düzenlediği basın toplantısında, tütün üretiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tıbbi nitelikteki her türlü zarara karşı yürütülen mücadele hakkında bilgi verdi.

Son bir yıl içinde Eskişehir'de sigarayı bırakmaya karar verip destek talep eden 4 bin 691 kişi bulunduğunu dile getiren Kahya, şöyle konuştu:

"Maalesef kadınlarımız sigarayı daha çok depresyon durumlarında tüketiyor. Yani vücudun kendini iyi hissetmediği her an sigarayı destek olarak görüyorlar. Son zamanlarda akciğer kanseri hastalarda kadın oranının arttığını görüyoruz. Kanserden korunmanın en önemli faktörlerinden birisi zararlı şeylerin tüketilmemesi. Bunların içinde de sigara geliyor. Bizler ayrıca erken teşhisin de önemini vurguluyoruz. KETEM kuruluşlarının bulunma sebebi bu. Vatandaşlarımız her yıl düzenli olarak en azından bir kez taramalarını yaptırmalılar."

Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Küçük de tütün kontrolünde temel amacın, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yol açtığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamak olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütü, sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğünü, sakat ve felç kaldıklarını bildirmektedir. Türkiye'de ise her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 150 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu rakamlar trafik kazalarından, terörden dolayı yaşanan ölümlerle kıyaslandığında neredeyse 5 kat daha fazladır. Sigaraya başlama nedenleri arasında merak, özenti arkadaş baskısı gibi nedenler yer alıyor. İnsanlar kendi iradelerine güvendiklerini söyleyerek sigaraya başlıyorlar ama akabinde bırakamıyorlar. Üstüne basa basa söylüyorum ki sigara fiziksel, sosyal, ekonomik olarak olumsuzluklara yol açan kötü bir alışkanlıktır. Umuyorum ki içen tüm insanlar iradelerine sahip çıkarak ve yetkili kurumlardan destek alarak sigarayı bırakır."

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri