Eskişehir'in iklim değişikliğine karşı risk durumu

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesince gerçekleştirilen proje ile iklim değişikliğinin risk haritası çıkarıldı- AÜ Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türe: - "Dünya Bankasının değerlendirme kriterlerinden yararlanarak, iklim değişikliğinin Eskişehir ü

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe tarafından gerçekleştirilen çalışmayla Eskişehir'in, iklim değişikliğinin etkileri karşısındaki risk durumu ortaya çıkartıldı.

Türe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Bankasınca iklim değişikliği konusunun 2010 yılında kentler için acil gündem maddesi olarak ilan edildiğini anımsatarak, bu sürecin değerlendirmesinde yararlanılacak bazı kriterlerin ortaya çıktığını kaydetti.

İklim değişikliğine karşı son derece kırılgan olan kentlerin, hem iklim değişikliğiyle mücadele etmeleri hem de bu süreçten kaynaklanan etkilere karşı kentsel uyum çalışmalarını yapmaları gerektiğini anlatan Türe, Eskişehir Büyükşehir Belediyesince hazırlanan 2015-2019 stratejik planında, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunun kent için olası tehditlerin başında değerlendirildiğini bildirdi.

Türe, bunun üzerine bir çalışma yaptıklarına değinerek, şöyle konuştu:

"AÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında 'Eskişehir il merkezinin iklim değişikliğinden zarar görebilirlik düzeyinin belirlenmesi' adlı proje hazırladım. Bir yıl süren projede önemli bilgiler elde edildi. Dünya Bankasının değerlendirme kriterlerinden yararlanarak, iklim değişikliğinin Eskişehir üzerindeki mevcut genel risk durumunu belirlemeyi amaçladığımız bu çalışmada, kentin genel özellikleri, sosyo-ekonomik yapı, yapılı çevre, fiziki altyapı, çevre ve kurumsal yapı gibi temel başlıklardan oluşan alanlara yönelik veriler kullanılarak, risk seviyesi bir grafik üzerinde gösterilmiştir. Çalışmaya göre kentler, her başlıktan aldıkları toplam risk puanlarına göre 0-25 puan esnek, 26-50 puan risk altında, 51-75 puan zarar görebilir ve 76-100 puan çok zarar görebilir şeklinde olmak üzere 4 farklı risk kategorisinden birinde yer alabilmektedir."

- "Eskişehir 'risk altında' kategorisinde yer alıyor"

Türe, Eskişehir'in değerlendirmesini yaptığını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eskişehir il merkezi, Odunpazarı ve Tepebaşı merkez ilçeleri değerlerinin ortalamasına göre toplam 33 risk puanıyla risk altında kategorisinde yer almaktadır. Her iki merkez ilçe ayrı ayrı değerlendirildiğinde, Odunpazarı bölgesi 43 risk puanıyla risk altında, Tepebaşı bölgesi ise 24 risk puanıyla esnek risk grubu içinde değerlendirilmektedir. Tüm alt başlıklara göre Odunpazarı bölgesi daha eski bir yapılaşmaya sahip olması, ilçenin genel fiziki yapısı ve sosyo-ekonomik koşulların yanı sıra organize sanayi gibi ekonomik faaliyetlerin bu bölgede yoğunlaşması risk düzeyinin yükselmesine katkı yapmaktadır. Ülkemizdeki pek çok kente kıyasla, risk düzeyi küçük olan Eskişehir'in, bu verilerin ışığı altında, düşük karbon ekonomisine dayalı sürdürülebilir ve marka değeri yüksek bir kent olma yolunda daha çok çaba göstermesi büyük önem taşımaktadır."

AA

Teknoloji Haberleri

Dünyaca ünlü profesör dolandırıcıların hedefi oldu: Sesi taklit edildi
realme'den, soğuğa duyarlı renk değiştiren telefon
Şimdi de ’Google’dan arıyoruz’ yalanı çıktı
Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri