Esnaf odaları ne iş yapar?

Fahri Kubilay

AB'nin müzakere tarihi vermesinden sonra sivil toplum örgütleri her zamankinden çok daha önemli hale geldi. Türkiye’deki sivil toplum örgütleri de AB’deki ve aday ülkelerdeki aynı konumda bulunan kuruluşlarla aynı seviyeye geldi. 

 

Gümrük birliği ve imzalanan sözleşmeler sonucu oluşturulan fonlara Türkiye den de paralar kesilmeye başlandı. Hibe projeleri için kullanılan fona tüm AB ülkesi ve AB’ye aday ülkeler belirli oranlarda para yatırıyorlar, sonra bu paraları tekrar dağıtıyorlar. 

 

Projeler kapsamında, Avrupalı yapıyor ve bizim paramızı kullanıyor bizler de bakıyoruz.

 

Nasıl mı?

 

Bölgesel kalkınmada 2007 yılında Projeler kapsamında 81 milyon euro para ayrılmış.  Konya  il olarak bölge de en fazla   payı alarak yalnızca 16,50 milyonunu kullanabilmiş. Paralar AB’nin kasasında kalmış… Ben yiyemedim siz yiyin demişiz hülasa…

 

Pekâlâ, nedir bu hibe? Kimler başvurabilir? Ne zaman başvurulabilir? Ne kadar para talep edilebilir?  Projeler nasıl değerlendirilir? Değerlendirme ölçütleri; projelerde önerilen faaliyetlerin uygunluğunu, teklifler için yapılan çağrının hedefleriyle tutarlılığını, niteliğini, beklenen faydasını, sürdürülebilirliğini ve maliyet etkinliğini nedir? Değerlendirmede dikkate alınacak diğer önemli hususlar nelerdir? Nasıl Başvurulabilir?

 

Tüm bu saydıklarımı nereden, nasıl öğreneceğiz.          

 

Bugün, Türkiye'de kurulmaları yasayla güvence altına alınan yüzlerce esnaf örgütü var. 700 yıllık bir Ahi geleneğinin devamı olan esnaf örgütleri ve sivil toplum örgütleri var.

 

Peki, Ahi geleneğinin bugünkü versiyonu diyebileceğimiz esnaf örgütlenmeleri ne durumda?

 Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de çok ciddi değişimler yaşanmasına rağmen, bu değişim  bu odalara hiç uğradı mı?????

 

Bahse konu ettiğim AB hibe projeleri Seydişehir de kullanılır mı?

 

Şimdiye kadar kullanan birileri var mı?

 

Benim bildiğim Seydişehir Belediyesi 80 bin Avro Mantar projesi ve 6 milyon Avroyu da Atık su Arıtma proje  olarak iki projeyi AB  ye kabul ettirdi.

Seydişehir yaylacık köyünde Muhtarın çalışması ile kabul ettirdiği projeler damla  sulama projesi ve yeni hazırladıgı projeler var…

 

Esnaf bu konuda nasıl bilgilendirilecek.

 

Esnaf odalarının üyelerinin önünü açacak bir misyonu var mı?

 

Son günlerde görmekteyiz ki Seydişehir esnafının sorunları masaya yatırılmış… Sorunlar masaya nasıl yatırıldıysa, gelen esnafların derdinden çok siyaset yapıldığı konuşuluyor. Şehrin dört bir yanına asılan afişlerle, binlerce özel davetiyelerle tanıtımı yapılan konferansta katılım yok denecek sayıda idi… Katılımcı sayısı 150 yi biraz geçmiş,  Katılanların çoğunluğu Ankara, Konya ve komşu ilçelerden gelen misafirler, bir kısmı da ilçemizden siyasetçiler, öğretmen sendikalarının temsilcileri, 1500 kayıtlı üyesi olan odadan katılan esnaf sayısı ise sadece 60–70 civarında…

 

Bir kısım esnaf ise esnafın sorunlarından çok siyaset yapılıyor diye toplantıyı terk etmiş.

 

Bu ülkede siyaset yasağı falan yok… Herkes siyasette yapar, ticarette yapar, esnaflık ta yapar ama;  esnafın önünü açması gereken  700 yıllık   bir kültürün  devamı olan  sivil toplum örgütlerini  kullanarak  siyaset yapılmaya kalkılırsa bizimde  söylenecek sözümüz var..

 

Arkadaş siyaset yapacaksan buyur…  Siyaset yapabilirsin ama odayı kullanarak değil. Elinden alan mı var? Belediye başkanı mı olacaksın, milletvekili mi olacaksın buyur?

 

Ben şahsen merak ettim esnaf odaları ne iş yapar, siyaset mi yoksa sivil topluma fayda mı sağlar?

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.