Sempozyuma, Konya Valisi Muammer Erol, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Beyşehir Kaymakam Vekili Derbent Kaymakamı Arif Oltulu, Hüyük Kaymakamı Bayram Türker, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Garnizon Komutanı Jandanma Binbaşı Mustafa Özdemir, daire amirlerinin yanı sıra akademisyenler ve sivil toplumu kuruluşu temsilcileri katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İslam Tarihçileri Derneği ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker, “Anadolu Beylikleri sempozyumlarının ilkini 2010 yılında Aydınoğulları Beyliği ile başlattık. Bundan sonra ikincisi Menteşeoğulları ve Germiyanoğulları şeklinde devam etti. Batı Anadolu beyliklerinin ele alınması ile Orta Anadolu beyliklerini geri bırakmasın diye bir dizi sempozyumlar başlattık. Bu sempozyumların ilkini de Eşrefoğlu Beyliği ile başlatmak istedik. Yapılan sempozyumlarda beyliklere ait yeni şeyler anlatıldı, bugün de elbette ki tekrar tekrar anlatılanlar olacak ama burada yeni şeyler dinleyeceğiz. Bu yapılan sempozyumlar ile Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında beyliklerin ne kadar önemli bir yer tuttuğunu tespit etmek bakımından kültür, tarih ve din tarihinin Anadolu da yerleşmesi bakımından çok önemli bir yeri olduğunu bildirilerden göreceğiz” dedi
“SELÇUKLUYU VE OSMANLIYI İYİ BİLMEMİZ GEREKİYOR”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, “Beylikler olarak Anadolu’ya geldikten sonrada parça parça bir yerlere yerleşmişiz. Bunların kendi içerisinde oluşturdukları idari mekanizmalar birleşerek Selçuklu ve Osmanlı gibi iki önemli devlet ortaya çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin nereden nasıl kök aldığını almak için kuruluşunu iyi analiz edebilmek için mutlaka Selçukluyu ve Osmanlıyı iyi bilmemiz gerekiyor. Bu bağlamda bu toplantının bu amaca ışık tutacağını ve katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Bilim adamlarını Beyşehir de, ağırlamaktan onur duyduklarını ifade eden Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, “Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünü bünyesinde barındıran Beyşehir, doğal güzelliklerinin yanı sıra Eşrefoğlu Cami, Kubadabad Sarayı, Eflatun Pınarı Hitit Anıtı başta olmak üzere diğer tarihi miraslarıyla da kültür hazinesi konumundadır. Beyşehir’in geleceğinin turizmle doğru orantılı olduğunu biliyoruz, var olan turizm potansiyelini harekete geçirerek Beyşehir, Konya ve ülke ekonomisine katkı sağlaması adına başlattığımız çalışmalarımız devam etmektedir. Sempozyumun hedeflerimize ulaşmamız için önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Beyşehir’in bilimsel yönden yeni adımlar attığına vurgu yaparak, “Geçen yıl Eşrefoğlu Cami’nin Dünya Kültür Mirasına aday olması nedeniyle Beyşehir de bir çalıştaya katılmıştık bu gibi çalışmalar Beyşehir’i inşallah eski günlerine kavuşturacak” ifadelerini kullandı.
Atatürk Kültür , Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de, “İçerisinde bu kadar sanatsal tarihi eseri barındıran Beyşehir de böyle bir toplantının yapılması beni sevindiriyor. Çünkü Batılıların da bizimde beylikler üzerine yaptığımız çalışmalar bir elin parmaklarını geçmeyecek seviyededir. Beylikler üzerinde daha fazla çalışılması gerekmektedir” dedi.
SEMPOZYUM 15 OTURUMLA 3 GÜN SÜRECEK
Açılış ve protokol konuşmaların ardından Anadolu Su Anıtları, Eşrefoğulları Eserleri Fotoğraf Sergileri ve Eşrefoğlu Hat Sergisi gezildi. Daha sonra Doç Dr. Cenk Güray yönetiminde hazırlanan Beyşehir Türküleri konseri dinlendi.
Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu - I, Eşrefoğulları sempozyumu 15 farklı oturumla 3 gün boyunca Beyşehir’de gerçekleşecek.