ADDİS ABABA (AA) - TUFAN AKTAŞ - Etiyopya Madenler, Petrol ve Gazdan Sorumlu Devlet Bakanı Koang Tutlam, Cibuti’ye uzanacak doğal gaz boru hattı için hükümet ve şirket arasında görüşmelerin tamamlandığını, anlaşmanın şu an imzalanmayı beklediğini bildirdi.
Tutlam, ülkenin Somali eyaletinde (Ogaden) keşfedilen, yıllardır siyasi ve ekonomik nedenlerle kullanılamayan doğal gaz kaynaklarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, eyaletin Calub ve Hilala kısımlarında kanıtlanmış 4,6 trilyon kübik feet doğal gaz rezervi olduğunu, gazı ihraç ederek ülkeye döviz getirisi sağlamak istediklerini söyledi.
Boru hattının inşası için Çinli firma POLY-GCL Petroleum Group'la imza noktasına geldiklerini bildiren Tutlam, "Cibuti’ye uzanacak doğal gaz boru hattı için hükümet ve şirket arasında görüşmeler tamamlandı. Anlaşma şu an imzalanmayı bekliyor." dedi.
Tutlam, şirketin Cibuti hükümetiyle hat ve LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tesisinin inşası gibi konularda görüşmeye devam ettiğini, görüşmelerin son bulmasıyla inşaat sürecinin başlayacağını kaydetti.
Hattın inşasının 18 ay süreceğini ve harcanacak miktarın yaklaşık 1,8 milyar dolar olacağını bildiren Tutlam, "POLY-GCL, hattı tek başına inşa edecek. Bu şirket, aynı zamanda Calub ve Hilala’daki gaz sahalarında keşif yapan şirket." ifadelerini kullandı.
- "Etiyopya, bu gazdan yüzde 15 pay alacak"
Koang Tutlam, gazı kullanmanın en iyi yolunun LNG’ye dönüştürerek ihraç etmek olduğuna karar verdiklerini belirterek, "Etiyopya, bu gazdan yüzde 15 pay alacak. Bunun yanında vergi ve diğer gelirleri alacağız. Bizim projeden en büyük kazancımız, istihdam yaratılması ve teknoloji transferi olacak." ifadelerini kullandı.
Sahada iş imkanı bulan Etiyopyalıların aynı zamanda bu konuda uzmanlaşacağını ifade eden Tutlam, tecrübe kazanılmasıyla birlikte bu yolla bir teknoloji transferinin de gerçekleşeceğini kaydetti.
- "Türk şirketleri keşif yapabilir"
Etiyopya Madenler, Petrol ve Gazdan Sorumlu Devlet Bakanı Tutlam, ülkede çok sayıda değerli maden olduğuna işaret ederek, Türk şirketlerini bu alanda keşif çalışmaları yapmaya davet etti.
Etiyopya’da ciddi ölçüde altın, potasyum ve demir cevheri kaynağı olduğunu belirten Tutlam, halihazırda 5 şirketin maden alanlarında keşif çalışması yürüttüğünü bildirdi.
Gaz sahasının imparator Haile Selassie zamanında keşfedildiğini ancak politik ve ekonomik sebepler yüzünden bugüne kadar kullanılamadığını hatırlatan Tutlam, Çinli şirketin bu çalışmayı tamamlamakta oldukça kararlı olduğunu vurguladı.
Tutlam, gazdan elde edilecek gelirle ülkenin döviz ihtiyacının karşılanmasını istediklerini ifade ederek, "Her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık bir petrol ithalatımız var. Bu gelir bu parayı korumamıza yardımcı olacak." diye konuştu.
- Etiyopya, her yıl Çin'e 10 milyon metreküp LNG ihraç etmek istiyor
Verilen bilgiye göre, Cibuti ve Etiyopya arasında inşa edilecek 700 kilometrelik doğal gaz boru hattıyla her yıl 12 milyar metreküp doğal gazın taşınması planlanıyor.
Etiyopya, sıvılaştırma tesisi ve Cibuti’nin Damerjog bölgesinde inşa edilecek bir ihraç terminalinden oluşan projeyle her yıl Çin'e 10 milyon metreküp LNG ihraç etmek istiyor.
Etiyopya ve Somali arasında 1977-1978'de yaşanan savaş ve sonrasında eyalette yaşanan huzursuzluklar sebebiyle Etiyopya, yıllardır bölgedeki gazı çıkaramıyor.
AA