ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya'da çok sayıda akaryakıt istasyonunun benzin olmadığı gerekçesiyle satış yapmaması, sadece belli saatlerde hizmet veren benzinciler önünde uzun kuyruklar yaşanmasına yol açtı.
Başkent Addis Ababa'daki bazı istasyonlar, benzin olmadığını belirterek otomobilleri kabul etmezken, depolarını doldurmak isteyen sürücüler ise belirli saatlerde çalışan akaryakıt istasyonlarının önünde yüzlerce metrelik kuyruk oluşturdu.
Benzin alabilmek için sırada bekleyen taksi şoförü Micky Tesfaye, AA muhabirine, benzin sırasında beklemenin kendisini güç duruma düşürdüğünü söyleyerek, "Yaklaşık 30 dakikadır buradayım. Maalesef benzin yokluğunun sebebini anlayamıyorum." diye konuştu.
İşletmeci Gebre Egziabher da işe her gün otomobiliyle gittiğini ancak araçtaki benzinin azaldığını gördüğünde büyük bir moral bozukluğu yaşadığını aktardı. Egziabher, "Benzin sıkıntısının sebebini bilmiyorum ama sürekli burada sırada beklemek istemiyorum." dedi.
Sıradakilerden finans uzmanı Ephrem Gebremariam ise ülkede son haftalarda artışa geçen benzin sıkıntısının döviz kaynaklı olabileceğini ileri sürdü.
Gebremariam, "Kendi petrolümüz yok. Ülkede çok büyük altyapı yatırımları var. Gelişmekte olan ülkelerde bu tür sıkıntılarla karşılaşmak mümkün. Ülkemiz şu anda doğum sancısı çeken bir kadın gibi." değerlendirmesinde bulundu.
- Talep arttı
Konuyla ilgili The Ethiopian Herald'a konuşan Maden, Petrol ve Doğalgaz Bakanı Koang Tutlan, istasyonların hizmet verememesinin benzindeki yüzde 10'luk talep artışından kaynakladığını belirtti.
Talepteki artışa rağmen taşıma kapasitesinde değişiklik olmadığını vurgulayan Tutlan, "Yakıt getirmek için 2 bin 500 kayıtlı tır var ancak şu anda bunların sadece bin 900'u çalışıyor." ifadelerini kullandı.
- 100 milyonluk ülkede 800 istasyon
Bakan Tutlan, ülkedeki dağıtıcı şirketlerin ve istasyonların da yeterli sayıda olmadığına dikkati çekerek, "40 milyon nüfusu bulunan Kenya'da 2 binin üzerinde akaryakıt istasyonu var. Etiyopya, 100 milyonluk nüfusuyla sadece 800 benzin istasyonuna sahip." dedi.
Bakan, sorunun çözümü için de "Hükümet yıllık yakıt ithalatının yüzde 60'ını demiryoluyla yapma kararı aldı ve bu amaçla her biri 36 vagona sahip 110 yakıt taşıma treni satın aldı." diye konuştu.
AA