Konya mutfağı, birbirinden lezzetli yemekleriyle Türkiye ve dünyada haklı bir şöhrete sahip. Etliekmek ise, gerek Konyalıların gerekse Konya’yı ziyaret edenlerin mutlaka tattıkları lezzetlerin başında geliyor. Pek çok inceliğin yanı sıra Ateşbaz-ı Veli gibi tarihi aşçıların lezzet sırlarını maharetleriyle birleştiren Konyalı aşçılar ve hamur ustaları, hazırlanmasından pişirilmesine, hamurundan kıymasına kadar büyük emekler vererek ürettikleri etliekmeğe adeta sevgilerini de katıyorlar. Çünkü Konya etliekmeğini Konya’da yiyen pek çok turist, bu lezzeti başka şehirlerde bulamadıklarını belirtiyor. Biz de Konyalı etliekmek ustalarında bu efsane lezzetin sırrını araştırdık.
BİZİM İÇİN İŞ DEĞİL KÜLTÜR MESELESİ
Tarihi Mengüç Sokakta yerli ve yabancı misafirlere Konya etliekmeğini en iyi şekilde sunmaya çalışan Kandil Etliekmek’in sahibi Hikmet Çetiner, “Biz bu işe Konya’nın yemek kültürü gözüyle bakıyoruz. Etliekmek kültürünün Konya’nın geleneksel yemek kültürü olarak yaşamasını istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Konya için etliekmek restoranları bu şekilde uygulama yapmalı. Ben bir kültür adamı olarak böyle düşünüyorum. Bu değerler bizim için çok önemli ve gelecek nesillere bozulmadan ulaştırmamız lazım. Misafirlerimize sunduğumuz etliekmekleri kendi evimize yaptırıyor gibi malzeme seçimine dikkat etmeliyiz. Bunun yanında hijyene dikkat edilmeli ve müşteriler fırını ve mutfağı rahatça gezmeli” dedi.
KONYA’NIN ÜÇ DEĞERİNİN KIYMETİ BİLİNMELİ
Çetiner şöyle devam etti: Konya’ya gelen bir misafir etliekmek yiyip memnun ayrıldığında Konya’dan memnun ayrılmış demektir. Bir şehre gelen kişi başka yere gittiği zaman o yerin yemeğini anlatır. Konya’nın kuşkusuz günümüzde en önemli siyasi değeri Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’dur . Onunla birlikte manevi dinamiklerimizden Mevlana ve eşsiz lezzetlerimizden etliekmek önemli marka değerlerimizdendir. Bu 3 değere çok iyi sahip çıkmalıyız. Buraya gelen bir misafir Konya’nın kültürünü de yaşayarak yemeğini yiyor. Buradaki mekânımızda Meram odası, Karatay odası, Mevlevi odası, Selçuklu odası var. Burada Konya kültürünü tam manasıyla yaşayarak yemeğini yiyor. “Mevlana” olarak adlandırılan etliekmek çeşidinin “Konya böreği” olarak değiştirilmesini istiyoruz. Mevlana Konya için ayrı bir değer, Etliekmek ayrı bir değer. Bu değerlerin kendi içinde yaşatılması gerekli.
MÜŞTERİ DEĞİL MİSAFİR OLARAK BAKIYORUZ
Konya’ya gelen misafirlerin damaklarında gerçek Konya etliekmeğinin tadını bıraktıklarını ve adeta etliekmekle gönüller fethettiklerini kaydeden Damla Restorant Şefi Mustafa Damat, “Misafirlerimize etliekmeği Konya’ya uygun ve geleneklere bağlı olarak sunuyoruz. Biz işletmemize etliekmek yemeye gelen kişilere müşteri değil misafir gözüyle bakıyoruz. Hizmet veren çalışanlarımız bu konuda gerekli eğitimi almış ve gerçek Konyalı kişilerdir. Konya kültürüne uygun çalışan ender restoranlardan biriyiz. Biz Konya İl Kültür Müdürlüğü’nden bu konuda dikkat gösteren restoranların belgeli olarak çalıştıklarını onaylayan belge verilmesini istiyoruz. Bunun yanında, dışarıdan gelen misafirlerimizden başka Konyalı hemşerilerimize de istek üzerine karışık Konya böreği ve peynirli etliekmeği de yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ŞOV YAPMAYA GEREK YOK’
Konya’nın bir diğer etliekmek işletmecilerinden olan Cemo Etliekmek’in sahibi Mustafa Karamercan, Konya mutfağının değerlerine sahip çıkarak hizmet verilmesinin önemine değinirken müşterilere gerçek tadın sunulması gerektiğini söyledi. Karamercan, “Her şeyden önce müşteriye Konya’nın gerçek etliekmeğinin sunulması gerekli ve bire bir ilgilenilmeli. Buraya gelen müşterilerimiz bizi istikrarımızdan dolayı tebrik ediyorlar. Konya mutfağını yerli ve yabancı misafirlere en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Gelen müşterilerimiz burada kendi evindeymiş gibi davranıyorlar. Buda bizim yaptığımız işin önemini gösteriyor. “En uzun etliekmeği yapıyoruz” gibi şov yapmaya gerek yok. Bizim sektörün içinde etliekmeğin Konya’ya uygun ölçüsü var. 20 santim eninde 100 ila 90 santimde boyunda olan bir etliekmek Konya etliekmeğinin de standardıdır” ifadelerini kullandı. İçinin ve hamurunun da kaliteli malzemelerden olması gerektiğini söyleyen Karemercan, 100 gram et, 100 gram sebze ve 180 gram hamurun normal etliekmek için uygun olduğunu söyledi.
Etliekmek Tarifi: (1 kişilik)
Gerekli malzemeler:
2 soğan
2 domates
2 sivribiber
Yarım demet maydanoz
100 gr. et
180 gr hamur
Tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Etliekmekte etin güzel olması ve hamurun ince olması makbuldür. Soğan, domates ve biberleri küçük küçük doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Doğranmış malzemeleri et ile karıştırıp tuz ve karabiber ekleyin.
Hamuru uzun şekilde açın. Hazırladığınız harcı 20 santim eninde 100 ila 90 santim boyunda olan hamurun üzerine yayın. Tek kişi için 100 gram et, 100 gram sebze ve 180 gram hamur normal etliekmek için uygundur. Hazırlanan etliekmeği 180 derece fırında pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun…