Evde bakım sosyalleştirdi

Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında hayata geçirilen evde sağlık hizmeti uygulaması sayesinde yatalak ve toplumdan kopuk hastaların tedavi edilmesinin yanı sıra aile içerisinde sosyalleşmesi de sağlandı- İstanbul Halk Sağlığı İl Müdür Yardımcısı Here

İSTANBUL (AA) - Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında hayata geçirilen evde sağlık hizmeti uygulaması sayesinde yatalak ve toplumdan kopuk hastaların tedavi edilmesinin yanı sıra aile içerisinde sosyalleşmesi de sağlandı.

Halk Sağlığı İl Müdür Yardımcısı Bülent Herek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evde sağlık hizmetlerindeki başarılı uygulama sayesinde, hastaların moral ve motivasyonlarının arttığını söyledi.

Evde bakım hizmetinin toplumdan kopuk hastaların yüzlerindeki gülümsemeyi artırdığını ifade eden Herek, "Yatağa mahkum, sürekli tedavi gerektiren hastalığı nedeniyle morali bozuk olan kişiler şimdi diyalog kurmada gayret sarf ediyor. Evde sağlık hizmetleri sadece insanların ayağına kadar tedavi hizmeti götürmekle kalmadı. Aynı zamanda sosyal yaşantılarının değişmesini sağladı" dedi.

Herek, 2011'den itibaren hizmet kapsamında İstanbul'da 244 bin 477 ev ziyareti gerçekleştirildiğini aktardı.

Evde sağlık hizmeti uygulamasında İstanbul'da aylık ortalama bin 309 yeni hastanın kabul edildiğini aktaran Herek, şöyle konuştu:

"Aile hekimlerimiz vatandaşların evine giderek muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetlerini vermekte. Evinde sürekli yatarak tedavisi devam eden hastalarımızın faydalandığı bu uygulamadan, İstanbul'da 2014 yılında 31 bin 361 kişi yararlanmıştır. 2014'de ayrıca 7 bin 755 ev ziyareti gerçekleştirilmiştir.  2011'den bugüne kadar hizmetten 60 bin 688 kişi yararlandı. Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezinin 444 38 33 veya aile hekimlerine başvuru yapılarak hizmetten yararlanılmakta. Uygulamada sadece insanların sağlık kontrollerini tedavilerini yapmakla kalmıyoruz. Ev ziyaretleri esnasında hastaların moral ve motivasyonunu artırmak için arkadaşlarımız birer gönüllü psikolog görevi üstleniyor. Yaptığımız tespitlerde ev ziyaretlerinin hastalardaki içine kapanıklılık ve sosyal ortamdan uzak durma eğilimlerinde azalmaların olduğunu gördük. Bunda en büyük pay ise aile hekimlerinin."

- "Doktor bey olmasa ben ne yapardım bilmiyorum"

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen uygulamadan yararlananlar da verilen hizmetten oldukça memnun olduğunu ifade ediyor.

Ayazağa semtinde bir gecekonuda da yaşayan 76 yaşındaki Çilli Sekin, aile hekiminin evine her gelişinde mutlu olduğunu söyledi.

Doktorunun kendisiyle yakından ilgilendiğini belirten Sekin, "Doktorumuzun buraya gelerek, sohbet etmesi bile yetiyor. Haftalık iğnelerimi onlar yapıyor. Hatta ilaçlarıma varana kadar hepsini onlar getiriyor. Bazen aylık ziyaretlerin dışında haftalık ziyaretler de yapıyorlar. Yaşlıyım ve hastalığım nedeniyle hastaneye gidemiyorum. Doktor bey olmasa ben ne yapardım bilmiyorum. Allah ondan razı olsun" dedi.

Bedensel engelli ve konuşamayan kızına evde sağlık hizmetinin verilen Asiye Kıbaç ise tedavi sayesinde kızının daha çok gülümsemeye başladığını vurguladı.

"Tedavinin başladığı günle önceki dönem arasında çok fark var" diyen Kıbaç, konuşma yeteneği de olmayan kızının aile hekiminin ziyaretlerinin ardından, kendileriyle daha fazla iletişim kurmaya çabaladığını gördükleri için mutlu olduklarını dile getirdi.

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri