Kış aylarının gelmesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları artarken, sinüzitin tedavi edilmemesinin ciddi komplikasyonlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunan Medicana Sağlık Grubu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eken, sinüzitin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Prof. Dr. Eken, "Uzun süren nezle ya da grip gibi başlayan tüm üst solunum yolu enfeksiyonları mutlaka sinüzit açısından değerlendirilmeli ve gereken tedaviye başlanmalıdır" dedi.
Sinüzit tedavi edilmezse ne olur?
Sinüzitin doğru tanı ve tedavi edilmediğinde, farenjit, larenjit, bronşit gibi sorunlara yol açabileceğini belirten Eken, bazen de göz ya da beyin gibi organlarda sorunlar oluşturabileceğini ifade etti.
Sinüzitin, burun ve göz çevresindeki kemiklerin içinde bulunan boşluklara sinüs denildiğini açıklayan Prof. Dr. Eken, "Sinüzit, bu boşlukların içini döşeyen yapının bakterilerle iltihaplanmasına denir. Akut, subakut ve kronik olarak sınıflandırılır. Sinüzit şikayetleri arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, yüz, diş, göz ağrısı ve öksürük bulunmaktadır" diye belirtti.
Sinüzit neden olur?
Soğuk algınlığı, mevsimlik alerjiler, zayıflayan bağışıklık sistemi, burun kanallarında eğrilik gibi etkenlerin sinüzite neden olduğunu açıklayan Eken, sinüzit tanısının bir KBB hekimi tarafından endoskop denilen cihazlar ile sinüs ağızlarının görülmesi yoluyla konulduğunu söyledi.
Kronikleşmiş ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen sinüzit vakalarında bilgisayarlı sinüs tomografisi ya da MR'nın tanı amaçlı kullanıldığını ekledi.
Kronikleşmiş sinüzit nasıl tedavi edilir?
Akut ve subakut dönemdeki sinüzit tedavilerinin genellikle 10-14 günlük antibiyotik kullanımıyla yapılmaya çalışıldığını belirten Prof. Dr. Eken, kronikleşmiş vakalarda ise fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi operasyonunun tercih edildiğini ifade etti.
Alerji gibi sinüzite zemin hazırlayan faktörlerin varlığında alerji ilaçlarının kullanıldığını, deviasyon, polip, et büyümesi gibi durumlarda ise cerrahi müdahaleyle bu faktörlerin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyledi.
Tedaviden önce sinüzitin önlenebileceğini belirten Prof. Dr. Eken, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli el yıkama, sigaradan uzak durma, yılda bir kez grip aşısı olma, solunum yolu rahatsızlıkları olan kişilerden kaçınma ve varsa alerjik rahatsızlıkların tedavisini yaptırmanın sinüziti engelleme konusunda önemli adımlar olduğunu vurguladı.