Evliliklerde çoğu zaman farkında olmadığımız psikolojik faktörler rol oynar ve evlilik ilişkisinin geleceğini belirler. Evlilik öncesi göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli kriterler vardır. İşte bu kriterleri, Uzman Psikolojik Danışman Tunç Tataker açıklıyor.
Evlenmeyi düşündüğünüz kişinin;
• Evliliğe ve yaşama bakış açısı
• İleride yapmak istediklerinizi destekleyici olup olmayacağı
• Cinselliğe bakış açısı
• Çocuk sahibi olmaya ve çocuk yetiştirmeye bakışı
• Kendi ailesiyle ilişkileri
• Kendi anne babasının birbirleriyle olan ilişkileri
• Mesleği ve ekonomik durumu
• Geçirdiği hastalıklar
• Annesine (veya ailesine) bağımlı olup olmadığı
• Psikolojik bir sorununun olup olmadığı
• Kişilik özellikleri
• Geçmiş ilişkileri
Gibi daha birçok faktör, evliliğinizin sağlıklı olup olmadığını belirleyecektir. Bu nedenle evlenmeden önce bu kriterler iyice tanınmalı, evlenmeyi düşündüğünüz kişiyle tartışılmalıdır. Tüm bu kriterlerin uyumlu olduğu bir evlilik mutluluğu getirir. Ülkemizde çiftler birbirlerini ve birbirlerinin özelliklerini yeterince tanımadan evliliğe adım atmakta ve sonrasında da birçok sürprizle karşılaşmaktadırlar.
Evlenmeden önce kendinize bunları sorun
• Neden evlenmek istiyorum?
Neden evlenmek istediğiniz çok önemli bir sorudur. Aileden kaçış mı, sorunlardan kaçış mı, geç kalma korkuları mı, çocuk sahibi olmak istemeniz mi, yoksa gerçekten bir insanla evlilik bağıyla bağlanarak bir aile mi kurmak istiyorsunuz?
• Neden bu kişiyle evlenmek istiyorum?
Neden başka biriyle değil de bu insanla evlenmek istiyorsunuz? Birbirinizi yeterince iyi tanıyor musunuz? Birlikte ortak sorumluluklar alınca ilişkiniz bundan nasıl etkilenecek? Birlikte aynı evin içinde uzun yıllar birbirinizi destekleyerek ve geliştirerek yaşayabilecek misiniz?
• Nasıl bir eş modeli istiyorum?
Koruyucu, modern, geleneksel, fedakâr, serbest, farklı düşünen, anneniz gibi, babanız gibi vb. Evlenmeyi düşündüğünüz insan bu eş modelinize uygun yapıda mı? Yoksa evlendikten sonra onu değiştirebileceğinizi mi düşünüyorsunuz? (Boşuna çabalamayın bunu asla başaramazsınız) Çiftlerin çoğu flört dönemlerinde olumsuz özelliklerini yalıtarak karşı tarafa hiç fark ettirmezler ve her zaman olumlu yönlerini abartılı bir biçimde karşı tarafa sunarlar. Oysa bizimle evlenmek isteyen birinin bizi her yönümüzle tanımış ve varoluşumuzu kabullenmiş olması çok önemlidir. Sakladığımız her olumsuz yönümüz evlilikte ciddi bir tartışma ve uyumsuzluk konusu olarak karşımıza çıkacaktır. Bu yüzden evlenmeden önce flört ya da nişanlılık döneminizde kendinizi olduğunuz gibi ortaya koymalı ve hiçbir yönünüzü birlikte olduğunuz insandan saklamamalısınız.
• Hayata bakışımız paralel mi?
Hayata benzer bir pencereden bakabiliyorsanız birbirinizi her zaman için doğru algılamanız mümkün. Siz olayların hep olumlu yönünü gören ancak eşiniz hep olumsuz yanını gören bir yapıdaysa bu farklılığınız her zaman için çatışmalara kaynak oluşturacaktır. Hayatı, insanları, olayları ve olguları benzer bir zeminde algılayabiliyorsanız birbirinize uygunsunuz demektir.
Flört dönemini çok uzatmayın
Her ilişki bir noktadan sonra yeni bir boyut ve anlam kazanmak zorundadır. Flört ya da nişanlılık dönemini çok fazla uzatmanız, her zaman için ilişkinize zarar verecektir. Özellikle ailelerin işin içine girdiği andan itibaren her kafadan bir ses çıkar ve çift ilişkilerini korumakta ve sürdürmekte zorlanmaya başlar. Flört ya da nişanlılık döneminde yaşadıklarınızı iyi analiz etmelisiniz. Çünkü evlendikten sonra bu dönemde yaşayacaklarınızın 10 katını yaşayacaksınız. (Olumlu anlamda da olumsuz anlamda da)
Evliliğin tüm yaşanan çatışmaları sona erdireceği gibi yanlış bir algı ne yazık ki kültürümüzde mevcuttur ve birçok çift bu yanlış algıya kendisini kaptırır. Evlenmeden önce yaşadıklarınız evlilikte yaşayacaklarınızın bir göstergesidir ve çok iyi algılanması gerekir. Kendinizi kandırmayın ve evliliğe herhangi bir kutsallık yüklemeyin. Birisine âşıksak ya da evlenmeyi düşünüyorsak onun her türlü garip ya da bize aykırı gelen özelliğini normal algılamak gibi bir eğilim içine gireriz. Ancak aşk kimyası geçtikten sonra o normalize ettiğimiz özellikler bir bir bizi rahatsız etmeye başlar.
Bu yaşlardan önce evlenmeyin
Erkeklerin ve kadınların evlilik sorumluluklarını üstlenebilmek için belirli bir yaşa gelmeleri gerekir. Bu yaş çok genel olarak erkekler için en erken 29-30 civarı, kadınlar içinse 25-26 yaşları civarıdır. Daha önceki yaşlarda yapılan evliliklerde ciddi sorunlar yaşandığını görmekteyiz. Bu yüzden belirli bir kişilik yapısının oturması, hayattan ne istendiğinin bilinmesi ve belirli bir olgunluk düzeyine ulaşılmış olması sağlıklı bir evlilik için kaçınılmazdır. Aksi takdirde erken bir evlilik yapıldığında çiftler kendilerinde bazı şeyleri oturturken birbirlerini ve ilişkilerini çok fazla yıpratmakta ya da belirli bir değişim geçirerek artık ilişkiyi istemediklerini fark etmektedirler.
Tüm bu bilgilerin ışığında kendinizi ve evlenmek istediğiniz insanı değerlendirmelisiniz. Kendinizi kandırmayın. Romantik bir coşkuyla değil, gerçeklerle evliliğe adım atın. Gerçeklere ne kadar gözlerinizi kapatırsanız gerçeğin duvarına o kadar hızlı çarparsınız.