“Şu yalan dünyada fedakarlık fidesi dikenler vefa hasadı yaparlar. Özveri tohumu ekenler, ülfet gülleri dererler. Eğer diğergam gönüller olmasaydı sevgiler çıplak, hikmetler öksüz, beşaşetler yetim, dostluklar kimsesiz kalırdı…”
Lütfi Ayhan’a ait bu sözler Evrende Dünya Dünyada Da Konya adlı eserinden.
Eserin meydana çıkış hikayesini kitabının önsözünde “ 30 yıldır ayrı kaldığım memleketim Konya’ya tayinim çıktığında sanki mutluluktan uçmuştum. Öğretmenlikte duraklama dönemimi yaşadığım günlerde gerçekleşen bu nakil, ruhumda taze bir rönesansın, gönlümde yepyeni bir doğuşun miladı oldu. Bu heyecan meltemlerinin benlik tarlama ektiği sevgi tohumları, bu düşünce bulutlarının gönül ülkeme getirdiği merhamet damlaları kelime, cümle, parağraf olup şu anda elinizde tuttuğunuz bu kitaptaki hikayelere dönüştüler.” şeklinde anlatıyor Lütfi Ayhan.
Eser altı farklı hikayeden oluşuyor.
İki Yusuf’un Hikayesi ile tevekkül boyutlarında yaşayan kimselerin hayatlarına değinirken, yöresel dille aktarılan Öksüz Oğlak ile insanı sarsmayı başarıyor.
Konyalı Kimdir? Evrende Dünya Dünyada Da KONYA ve Loras’tan Gelen Mektup oldukça ilginç kurgularıyla bir çırpıda kendilerini okutturan hikayeler. Fedakar ve gayretli bir öğretmenin neler başarabileceğini anlatan Bir Yıldız Bahcivanı ve kimimiz için sıradan bir yaşanmışlığın başka birinin gönül dünyasını nasıl tahrip edebileceğinin anlatıldığı İğdeli Durağı ile son buluyor.
Hikayelerin en beğendiğim tarafı giriş kısımlarında okuyucunun zihninde arzulanan alt yapıyı oluşturup, hikayeye hazır hale gelmesini sağlayacak bir anlatım tarzının seçilmiş olmasıydı.
Diğer bir husus ise “İnsan doğduğu yere meftundur” diyen Lütfi Ayhan, hikayelerinde yörenin kimliğini öne çıkartacak olan öznelere, yaşam tarzlarına, yöresel âdet ve konuşma tarzına da doğrudan ya da dolaylı olarak yer vermiş; yaşadığı yörenin özelliklerinin okuyucularına ve geleceğe taşınmasına vesile olmuş.
Bu kıymetli hediyesi için Lütfi Ayhan’a teşekkür ediyor; yazımı eserin 70. Sayfasında yer alan ve memleketini çok seven bir Konyalı olarak, çok beğendiğim Konya’ya seslenişle bitiriyorum efendim;
“Ey güzel şehir Konya! Ey bozkırın nazlı kızı. Ey Konya çölününgüzel vahası, steplerin gonca gülü! Sen hangi rüyalardan kaçtın? Hangi gönlün gelinisin? Hangi semalardan devşirilmiş bir buketsin? Ne giysen yakışıyor sana; güzde sarı, baharda yeşil, kışta beyaz elbiseler ne de güzel yakışıyor o güzel bedenine. Sende yaşayanların gönülleri senin ovan gibi geniştir…”
Selametle,ihsanla kalınız.
Kitap ve Yazar Hakkında
Yayın Tarihi: 2013
Yayınevi: Tebeşir Yayınları
Baskı Sayısı: 1.Baskı
Sayfa Sayısı: 160
Temin Adresi: Sahipata M. Mimar Muzaffer Cd. Helvacıoğlu Ap. No41/1 Konya
Yazar Hakkında:
Lütfi Ayhan
1957 Konya(Hadim Aladağ) doğumlu. Konya İHL' ni 1976’ da , Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü 1980' de bitirdi.Yozgat Sorgun Lisesinde ve Konya Meram 75. Yıl Lisesi’nde Tarih öğretmenliği yaptı. 2006’ da emekli oldu. Yazarın yayınlanmış Yuva Kuran Mektuplar adlı bir kitabı vardır. Konya Hakimiyet gazetesinde, Sorgun gazetesinde, www.Habername.com başta olmak üzere bir kaç sitede fıkraları ve deneme yazıları çıkmaya devam ediyor. Evli ve 4 çocuk babası olan yazarın yazılarında ve şiirlerinde öne çıkan ana temalar tarih, din, kültür, siyaset, memleket sevgisi, zaman ve insandır.