Fahiş Fiyat Artışları: Türkiye'de Nesiller Tehlike Altında

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Haziran Dünya Süt Günü'nde yaptığı açıklamada süt fiyatlarının yükselişine dikkat çekerek, üreticilerin yem fiyatlarındaki artıştan dert yandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayında üretici ve market arasındaki fiyat değişimlerini, tarımsal girdi fiyatlarındaki yıllık ve aylık değişimleri, hububat hasadındaki son gelişmeleri ve 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla süt sektörüne yönelik beklentileri değerlendirdi.

Üretici ve Market Fiyat Farkları

Mayıs ayında üretici ve market arasındaki en büyük fiyat farkının yüzde 293,9 ile kuru incirde görüldüğünü belirten Bayraktar, "Kuru incir markette 452 lira 99 kuruşa satılırken, üreticide 115 lira. Benzer şekilde limon, salatalık, elma ve kuru soğanda da ciddi fiyat farkları bulunuyor" dedi. Market fiyatları en çok artan ürünler arasında havuç, limon ve patlıcan bulunurken, en çok düşen ürünlerin başında kuru soğan yer aldı.

Girdi Fiyatlarındaki Değişimler

Bayraktar, tarımsal girdi fiyatlarının da çiftçileri zorladığını belirterek, "Mayıs ayında gübre fiyatlarında hafif düşüşler gözlenirken, yıllık bazda ciddi artışlar mevcut. Elektrik fiyatları yıllık yüzde 19,8, tarım ilacı fiyatları yüzde 66,6, mazot fiyatları ise yıllık yüzde 109 oranında artış gösterdi" ifadelerini kullandı.

Hububat Üretimi ve Tahminler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bitkisel üretimin geçen yıla göre yüzde 0,8 artarak bu yıl 138 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Ancak hububat üretiminde yüzde 5,4 oranında azalma öngörülüyor. Buğday, arpa ve mısır üretiminde düşüşler yaşanırken, buğday ekim alanlarının son 10 yılda yüzde 13,7 azaldığı dikkat çekiyor.

Süt ve Süt Ürünleri Tüketimi

1 Haziran Dünya Süt Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Bayraktar, Türkiye'nin dünya koyun sütü üretiminde 2'nci, keçi sütü üretiminde 6'ncı, inek sütü üretiminde 10'ncu sırada yer aldığını belirtti. Bayraktar, "Çocuklarımız süt ve süt ürünlerini yeterince tüketemiyor, sağlıklı beslenemiyor. Özellikle yoksul ailelerin çocukları bu ürünlere ulaşamıyor. Okul sütü programları bu açıdan büyük önem taşıyor" dedi.

Bayraktar, süt fiyatlarını baskılamak yerine yem fiyatlarının kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayarak, küçük aile işletmelerine uygun fiyatlardan yem temini sağlanması gerektiğini belirtti. Bayraktar, Türkiye'nin süt ve süt ürünlerinde uluslararası pazarda rekabet edebilmesi için üretim sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

4 Yıl Önce Cizre'ye Devasa Fabrika Kuran Firma İflas Etti
Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası