Fallon - Mattis ortak basın toplantısı

İngiltere Savunma Bakanı Fallon:- "NATO askeri yapısını, karar mekanizmasını hızlandırmaya dönük olarak modernize etmeli ve karşı karşıya olduğumuz bütün tehditler için 360 derecelik bir bakış kazanmalı"- ABD Savunma Bakanı Mattis:- "5. maddeyi NATO ittif

LONDRA (AA) - İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, NATO'nun askeri yapısını, karar mekanizmasını hızlandırmaya dönük olarak modernize etmesi ve ittifakın karşı karşıya olunan bütün tehditler için 360 derecelik bir bakış açısı kazanması gerektiğini söyledi.

Fallon, başkent Londra'da ABD'den mevkidaşı James Mattis ile görüştü. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mattis ile görüşmelerinin içeriğiyle ilgili bilgi veren Fallon, öncelikle el aldıkları konuları Irak, Suriye, DEAŞ ile mücadele, NATO'nun yapılanması, Doğu Avrupa’daki NATO konuşlanması ve ikili ilişkiler olarak sıraladı.

Ülkesinin ABD ile birlikte Suriye ve Irak'ta "omuz omuza" etkinlik gösterdiğini anlatan Fallon, özellikle Musul'un batısında DEAŞ'ın geriletildiğini ve bölgenin yüzde 40'ının DEAŞ'tan temizlendiğini söyledi.

İki ülkenin Doğu Avrupa'da da "müttefiklerine güven telkin etmeyi" sürdürdüğünü belirten Fallon, bu kapsamda İngiltere'nin gelecek hafta Estonya'ya 800 asker göndermeye hazırlandığını, Polonya'ya 150 personel, Romanya'ya da 4 Typhoon savaş uçağı konuşlandıracağını kaydetti.

Fallon, NATO kapsamında Doğu Avrupa’da atılan son adımların "Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri konuşlanmanın parçası olduğunu" vurguladı.

ABD ile İngiltere'nin ortak amacının NATO’yu daha "zinde ve hızlı" bir hale getirmek olduğunu ifade eden İngiliz bakan Fallon, "Bunda da yükün adil paylaşımı kilit önem taşıyor." dedi.

NATO üyelerinin yüzde 2'lik savunma harcaması hedefini tutturması gerektiğini belirten Fallon, bunda zorlanan ülkelerden de en azından her yıl bütçelerini biraz daha artırmayı kabul etmelerini beklediklerini kaydetti.

"NATO uluslararası terörle mücadele için gereken kaynaklara ve tecrübeye sahip." ifadesini kullanan Fallon, "NATO askeri yapısını, karar mekanizmasını hızlandırmaya dönük olarak modernize etmeli ve karşı karşıya olduğumuz bütün tehditler için 360 derecelik bir bakış kazanmalı." değerlendirmesinde bulundu

- Brexit sonrası güvenlik işbirliği

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) ardından tarafların güvenlik işbirliğinin alacağı şekille ilgili bir soru üzerine Fallon, bu işbirliğinden iki tarafın da istifa ettiğini belirterek, "Bu konuda bir anlaşmaya varılamaması hepimizi zayıflatır. Çünkü bu örgütlü suç ve terörle mücadelede ortak bir çaba. AB’nin geri kalanıyla hem ekonomi hem de güvenlik alanında derin ve özel bir ortaklık istiyoruz." diye konuştu.

Suriye’de Beşşar Esed’in görevden uzaklaştırılmasının kendileri için hala bir öncelik olup olmadığının sorulması üzerine de Fallon, "Öncelik DEAŞ tehdidini ortadan kaldırmak. Bu nedenle Rakka’yı yalıtmaya ve kurtarmaya dönük operasyon önemli. Kendi sivillerini bombalayan biri için Suriye’de uzun vadede bir yer görmüyoruz. Suriye’de istediğimiz daha geniş kapsamlı, bütün tarafları içine alan ve ülkeyi daha iyi ve umulur ki demokratik bir geleceğe taşıyacak bir çözüm." değerlendirmesini yaptı.

- "Rusya stratejik rakip olmayı seçiyor"

ABD Savunma Bakanı Mattis de bu görevinde İngiltere'ye ilk ziyareti olduğunu belirterek, "İngiltere’nin küresel liderlik rolüne bugün de tarihin her döneminde olduğu kadar ihtiyaç duyulduğunu" söyledi.

Rusya ile ilgili bir soru üzerine Mattis, "Rusya’nın uluslararası hukuk ihlalleri bugün kayıtlara geçmiş durumda." ifadesini kullandı.

NATO’nun birlik içinde olduğunu belirten Mattis, "5. maddeyi NATO ittifakının mutlak temeli olarak muhafaza edeceğiz." dedi.

Rusya’nın Afganistan’da Taliban güçlerini silahlandırdığı yönünde bir Amerikalı generalin ortaya attığı iddiayla ilgili olarak da Mattis, "Rusya’nın Taliban konusunda faaliyetlerini görüyoruz ancak bu aşamada bunun silah ve benzeri şekillerde ortaya çıktığını söyleyemem. Ne yapmaya çalıştıklarını bilmiyoruz ama yaptıkları bizi kaygılandırıyor." diye konuştu.

"Rusya ile siyasi ve diplomatik düzlemde ilişki kurmaya denedik." ifadesini kullanan Mattis, "Ama Rusya şu anda stratejik rakip olmayı seçiyor. Bu noktada Rusya ile işbirliği alanlarıyla ilgili 5-10 yıl öncesine nazaran ancak ölçülü beklentilerimiz olabilir. Rusya’nın davranışını değiştirmesi ve uluslarası normlara göre davranması umuduyla ona bir manevra alanı bırakıyoruz." görüşünü dile getirdi.

AA

Gündem Haberleri

Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok