RABAT (AA) - Almanya'nın Saksonya Eyaleti Başbakanı ve Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi (Bundesrat) Dönem Başkanı Stanislaw Tillich "göçmen sorunu ve iki ülke ilişkilerini" ele almak için Fas'ın başkenti Rabat'a geldi.
Bundesrat Dönem Başkanı Tillich, Rabat'ta Danışmanlar Meclisi Başkanı Hekim bin Şemmas ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Şemmas, "Sayın Tillich ile Almanya'da bulunan Faslı göçmenler ile Fas'tan Almanya'ya gerçekleşen göç akışına ilişkin sorunları konuştuk. Fas'ın 'güvenli ülke' olması hasebiyle göç koşullarına uymayan Faslıların ülkelerine iadesini ele aldık." dedi.
İki ülke ilişkilerinin "çok iyi" olduğunu vurgulayan Şemmas, ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması için bu tür ziyaretlerin son derece önemli olduğunu ifade etti.
Öte yandan Tillich de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Fas'ı bölge ülkeleri arasında, istikrarı ve model ülke olmasından dolayı çok önemli bir ortağımız olarak görüyoruz. Bu ziyareti de göçmen sorunlarının ele alınmasının yanı sıra bir çok alanda stratejik ortaklıklar kurmak için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz." diye konuştu.
Fas'ın Afrika'ya açılan bir kapı olduğunu belirten Tillich, göç alan ülkelere yönelik iyileştirmelerin Fas üzerinden yapılabileceğine işaret etti
Fas Kraliyet Basın Ofisinden dün yapılan açıklamada, Kral 6. Muhammed'in telefonda görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel'e "Fas'ın söz konusu göç akınları meselesinde rasyonel ve yol gösterici bir tutum sergileyeceğini söylediği" belirtilmişti.
Açıklamada ayrıca İçişleri Bakanı Muhammed Hasad ile bakanlıktan uzman bir heyetin de Almanya’ya kaçak yollardan giren Fas vatandaşlarının kimliklerinin tespit edilmesi ve sınır dışı edilmeleri işlemlerinin hızlandırılması için bu ülkeyi ziyaret edeceği duyurulmuştu.
Alman basınında yer alan haberlere göre, ülkede Temmuz 2015’te 368 olan Faslı kaçak göçmen sayısı 2016'nın başında 2 bin 896'ya yükseldi.
Almanya Federal Meclisi 13 Mayıs 2016'da Tunus, Cezayir ve Fas'ın "güvenli ülke" ilan edilmesini öngören yasa tasarısı kabul etmiş ve bu ülkelerden gelen göçmenlerin ülkelerine iade edileceğini ilan etmişti.
AA