"Fed'in durumu dolardaki oynaklığı azaltabilir"

Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mergen:- "Mart ayına kadar ve hatta temmuza sarkabilecek faiz artışı tartışmaları kısa vadede dolarda oynaklığın azalmasına sebep olabilir"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mart ayına ve daha sonrasına sarkabilecek faiz artışı tartışmalarının kısa vadede dolardaki oynaklığı azaltabileceğini belirtti.

Haftanın önemli gelişmelerini ve 2017 ekonomisine ilişkin beklentileri değerlendiren Mergen, 2016 yılının piyasalar açısından çok dalgalı ve sürprizlerle dolu geçerken, bu yılın 2016'ya göre daha rahat geçeceğini söylemenin fazla iddialı olacağını ifade etti.

'Fed faiz artışıyla bitirdiğimiz seneyi bu sene piyasaların fiyatladığı ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın bahsettiği şekilde 3 veya daha fazla faiz artışlarıyla geçirecek miyiz?' sorusunun yine tüm sene boyunca basın açıklamalarının olduğu her Fed toplantısında gündemi meşgul edeceğini ve piyasaları sallayıp duracağını dile getiren Mergen, şunları kaydetti:

"Dolarda dünya piyasalarında 2016 senesinin son iki ayında gerek Fed açıklamaları ve faiz artışı gerekse Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve sonrasındaki açıklamalarıyla çok hızlı değerlenme yaşandı. Fed'in, son yaptığı faiz artışının etkilerinin neler olabileceğini görmek amacıyla geri plana çekilebileceği ve mart ayına kadarki süreçte faize dokunmayacağını farz edebiliriz. Diğer yandan Trump politikalarının ekonomi ve dolar üstünde ne gibi etkileri olabileceğinin değerlendirilmesinin de mart ayından önce sonuca varacağını sanmıyorum.

Bu yüzden mart ayına kadar ve hatta ABD'den gelebilecek ekonomik verilerde duraklama veya iyi giden verilerde hız kesme gibi sinyaller alındığında temmuza sarkabilecek faiz artışı tartışmaları kısa vadede dolarda oynaklığın azalmasına ve dolardaki yükselişten olumsuz etkilenen diğer piyasalarda yukarı yönde, tepki çıkışı türü gelişmelere sebep olabilir."


-"Dolarda kısa vadede satış baskısı oluşabilir"


Mergen, Türkiye'de dolar/TL kurunun bu hafta içinde 3,50-3,55 bandı içindeki yerini koruyabileceğini bildirdi. Bu bandın dışına taşacak şekilde olası bir kırılma için yukarı yönde 3,5650, aşağı yönde ise 3,4850 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirten Mergen, şu açıklamalarda bulundu:

"Daha geniş bir bant aralığı olarak üstte 3,5960, aşağı tarafta ise 3,4500 gibi hedefler izlenebilir. Fed faizinin arttığı, daha sonraları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizi aynı tuttuğu günlerde 3,5500'in geçilmediğini ve satışların geldiğini de not etmek gerekmektedir. Bu hafta sonunda tarım dışı istihdam verisinin de iyi gelmesi halinde eğer fiyat 3,5500'i hala geçemiyorsa veya geçse de kalıcı olamadan geri dönüyorsa kısa vadede satış baskısı oluşabilir.

BIST100'e gelince son zamanlarda dolar bazında 51.000 den başlayan düşüşte sonunda 20.000'e gelen ve TL bazında da aşağı gitmemekte direnen bir piyasa izlenmektedir. Görüntüler çok ters bir gelişme yaşanmazsa 80.000 seviyesinin test edileceği intibaını vermekte denilebilir. İster 'yabancılar senetlerini satacak yatırımcı bulamıyor' densin, ister 'senetleri satmak için fiyatları alımlarla yukarıya çekmeleri lazım' densin kısa vadede ortalamaların üstüne çıkmakta olan senet sayısı artmaya başladı ve endeks 74.500'ün altına sarkmadıkça bir tepki yükselişi yaşanabilir."


-"Gram altında dolar/TL kuru daha baskın"


Altın piyasasında 2016'nın son günlerinde patlak veren diplomatların istenmeyen kişiler ilan edilmesinin ve ABD-Rusya arasında başkanlık seçiminden beri devam eden siber saldırıların içinde Rusya'nın seçime etki edecek şekilde hareket ettiği iddialarının fiyatın yeniden 1.160 doların üstüne çıkmasına yol açtığını anımsatan Mergen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'nin Rus diplomatları sınır dışı edişine karşılık verilmeyeceğini açıklamasıyla fiyatta gevşeme görüldüğünü belirtti.

Ahmet Mergen, şunları kaydetti:

"Fiyat tüm bu gelişmeler öncesindeki düşüşte 1.122 dolar/ons civarında durulmuştu. Mart ayına kadar dolarda oynaklık azalır ve hatta faiz artışı ihtimalinin yaza kalması artarsa tepki yükselişinde 1.165'in üstünde 1.185 ve 1.200 seviyelerinin test edilmesi mümkün olabilir. Fed'in bu sene bahar ayından sonra agresif şekilde faiz artışlarına gitmesi ihtimalinin artması fiyatta 1.080 ve 1.050 seviyelerinin görülmesine yol açabilir. Finansal ve siyasi gelişmelerin son yıllarda çok hızlı seyretmesi uzun süre önceden fiyat tahminlerinde bulunulmasını giderek zorlaştırmaktadır.

Gram altına gelince hem dolar/TL hem de ons altının dünya piyasalarındaki fiyatını takip etme zorunluluğu getirdiğinden fiyat tahmininde bulunmak daha zor olmaktadır. Görüldüğü kadarıyla kısa vadede 127,00'ye yaklaşıldığında alıcı, 134,50'ye yaklaşıldığında da satıcılar artmaktadır. Fiyatın gidişatında dolar/TL kuru daha baskın çıkmaktadır ve trend tıpkı dolar/TL kuru gibi uzun süredir yukarı yönde devam etmektedir. Avro/TL'de ise 3,64'de alıcıların geldiği ve 3,75'e yaklaşıldığında da satıcıların çoğaldığı bir piyasa görülmektedir."

AA

Ekonomi Haberleri

Memur-Sen'den refah payı eylemi
Gıdada anlamsız zamlar son bulmalı
En Düşük Emekli Maaşı 14.469 TL’ye Yükseliyor
Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2024'te Büyümeye Devam Etti
Gayrimenkul sektörü 2025’ten umutlu