ANTALYA (AA) - Antalya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin davada eski Antalya Jandarma Komutanı kıdemli albay Ahmet Yurdagül, eski Burdur Garnizon ve 58. Piyade Eğitim Alay Komutanı piyade albay Metin Karagöz ile eski Antalya 3. Piyade Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı tuğgeneral Mustafa Kaya'nın yargılanmasına devam edildi.
Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesince, adliyedeki 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya tutuklu sanık Yurdagül, tutuksuz yargılanan Karagöz ve Kaya ile avukatlar ve yakınları katıldı.
Cumhuriyet Savcısı Ahmet Şevken'in mahkemeye sunduğu mütalaada, sanık Yurdagül'ün "sözde sıkıyönetim direktifi" listesinde isminin yer aldığı, "Tunceli'ye sözde sıkıyönetim komutanı" olarak atandığını listede görmesi üzerine "Bu saatte Tunceli'ye nasıl giderim?" dediğinin tespit edildiği belirtildi.
Jandarma Komutanlığındaki telsizlerin darbe girişimi öncesi Konya'ya gönderildiği kaydedilen mütalaada, sanık Yurdagül'ün masasındaki takvimde 8,15 ve 22 Temmuz 2016 tarihlerinin işaretlendiği bildirildi.
Ayrıca, sanık Yurdagül'ün, İl Jandarma Komutanlığı nizamiyelerindeki nöbetçi sayısını arttırdığı, Hizmet Muhafız Bölük Komutanlığında görevli askerlere silah aldırarak komutanlıkta tam teçhizatlı hazır kıta beklettiği ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun telefonlarına darbe girişimi sırasında cevap vermediği aktarıldı.
Mütalaada sanığın TCK'nin 309/1 maddesi gereğince "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
Sözde "sıkıyönetim direktifi" listesinde ismi yer alan sanık Karagöz'ün de FETÖ üyeliğinden yargılanan pek çok asker, sivil ve kamu görevlisi ile irtibatlı olduğunun tespit edildiği belirtilen mütalaada, sanığın "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
Mütalaada sanıklardan Mustafa Kaya'nın da sözde "sıkıyönetim direktifi" listesinde isminin yer aldığının tespit edildiği, Antalya Valisi Karaloğlu'nun kendisi ve diğer komutanlara "Anadolu Ajansına darbe girişiminin karşısında oldukları yönünde basın açıklaması yapmalarının halk nezdinde iyi olacağı" yönündeki teklifine olumlu yanıt vermediği belirtildi.
Sanık Kaya'nın eylem ve davranışları bütün halinde değerlendirildiğinde "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Ayrıca, mütalaada sanık Yurdagül'ün tutukluluğunun devamına, Karagöz ve Kaya'nın da hükümle birlikte tutuklanmalarını istendi.
Sanıklar, esas hakkındaki mütalaayı kabul etmeyerek, savunma için ek süre istedi.
Mahkeme heyeti, sanık Yurdagül'ün tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
AA