ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi ile örgütün sohbet gruplarından sorumlu olduğu ve istihbarat toplayıp üstlerine bilgi vererek "5A" diye tabir edilen grupta yer aldığı iddia edilen ByLock kullanıcısı eski katip Alpay Yılmaz'ın "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 15 yıl ila 22,5 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Alpay Yılmaz, tutuklu bulunduğu Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.
Sanık avukatları ile tanıkların da hazır bulunduğu duruşmada, kimlik tespiti ve iddianamenin okunması sonrası ifade veren Yılmaz, suçlamaları kabul etmedi.
Yılmaz, örgütün gizli haberleşme programı ByLock kullanıcısı olmadığını öne sürerek, şöyle devam etti:
"Herhangi bir ByLock grubuna dahil değilim. Başka birinin beni dahil etmesi de hukuken beni sorumlu kılamaz. Böyle bir programı kullanmadım. Yaşamım ve 13 yıllık memuriyet hayatım boyunca İdari Yargı Hakimlik, ALES, KPSS, öğretim görevlisi sınavları ile 3 kez yazı işleri müdürlüğü sınavına girdim fakat hepsinde elendim. Bu yapıdan olsaydım elenmeyeceğim muhakkaktır. Eğer sohbetçi isem nasıl yönetici olarak suçlanabilirim. Benim FETÖ ile bağlantılı bir derneğe üyeliğim yoktur. Kimse Yok Mu Derneğine bir bağışım söz konusu değildir. Sosyal paylaşımlarımda bu yönde bir husus bulunmamaktadır. Bank Asya'ya üyeliğim söz konusu değildir. Zaman gazetesi veya Sızıntı dergisi aboneliğim yoktur. Aramalarda bir dolar veya başka bir suç unsuruna rastlanmamıştır. Himmet, kurban, burs adı altında bir yardımım da yoktur. Beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum."
- "Sanık 5A tabir edilen bir grubun üyesidir"
Tanık A.Y. ise Yılmaz'ın FETÖ üyesi olduğunu ve örgütün sözde istihbarat toplayan mensuplarını "5A" diye tabir ettiğine işaret ederek, "Sanık 5A tabir edilen bir grubun üyesidir. Bu kişiler çalıştıkları kurumda istihbarat toplar ve bunu üst mercilere bildirir. Sanık FETÖ/PDY üyesidir. Davaya taraf olmayan S.G. örgütün genel sorumlularından birisidir. Bunu gittiğimizden, gördüğümüzden, duyduğumuzdan, izlenimlerimden ve çevremizden o şekilde öğreniyoruz. Sanık Yılmaz da bu kişiyle sürekli beraber olan ve onu birlikte gördüğüm kişilerden birisidir. S.G. benim hatırladığım kadarıyla 5A'dan sorumlu kişidir." ifadelerini kullandı.
Tanık Y.A. ise daha önce adliye grubu olarak sohbet gruplarına katılıp sohbet alan biri olduğunu söyledi.
- "Sanık ile ByLock'tan görüştük"
Daha sonra cezaevi personelinden oluşan bir gruba sohbet vermekle görevlendirildiğini anlatan Akgün, şöyle konuştu:
"Gruplara sohbet veren kişiler genelde ayda 3 ya da 4 kez bir araya gelip grupların durumu hakkında görüşmeler yaparlar. Sanığı da bu şekilde bir görüşmede bir evde gördüm. Bende ByLock programı yüklüydü. Bu program üzerinden sanıkla görüşmelerimiz olmuştur, fakat bunlar cemaatle ilgili olmayan bireysel görüşmelerdir. Kendi aramızda sanığa Kasım diyorduk, sanığın 5A olarak tabir edilen herkesçe bilinmeyen çok gizli kişilerden olup olmadığını bilmiyorum."
Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet savcısı, Yılmaz'da FETÖ/PDY üyelerince kendi aralarında iletişimi sağlamak için kullandıkları ByLock programını tespit ettiklerine işaret ederek, sanığın "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan cezalandırılmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Alpay Yılmaz'ın bu halinin devamına karar vererek sanık avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmeleri amacıyla duruşmayı erteledi.
- İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, eski katip olan tutuklu sanık Alpay Yılmaz'ın FETÖ/PDY tarafından iletişimde kullanılan ByLock programı kullanıcısı ve örgütün sohbet gruplarından sorumlu olduğu anlatılıyor.
İddianamede, Yılmaz'ın "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
AA