İSTANBUL (AA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) çalışma esaslarına aykırı şekilde, önemli projelere imza atan bazı iş adamları ile Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve İHH İnsani Yardım Vakfı gibi kurumların banka hesaplarının usulsüz sorgulanarak elde edilen bilgilerin, FETÖ/PDY'ye aktarılmasına ilişkin haklarında dava açılan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile dönemin bazı BDDK yönetici ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu 31’i tutuklu 33 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun karşısında yapılan binadaki salonda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada savunma yapan eski BDDK yöneticisi tutuklu sanık Oktay Çolak, 11 yıl BDDK'da görev yaptığını, 3. Daire Başkanı ve Katılım Bankalarından Sorumlu Daire Başkan Vekili görevlerini yürüttüğünü söyledi.
17/25 Aralık kumpas sürecinin ardından kendisinin daire başkanlığı görevine getirildiğini aktaran Çolak, kapatılan Bank Asya'nın da kendisinin sorumluluğunda olduğunu kaydederek, sorumluluğundaki personele "usulsüz sorgulama" yönünde talimat verdiği iddialarını reddetti. Müştekilerin sorgulamalarının bilgisayarında yer alması iddialarını yanıtlayan sanık Çolak, "Bize BDDK’dan bir bilgisayar verirler. Ben murakıp olarak sorgulamaları 5 yıl olarak saklamak zorundayım. Benim bilgisayarımda bilgi çıkması, damarda kan çıkması gibidir. Biz her ay 200-300 şirket denetliyoruz." şeklinde savunma yaptı.
Telefonunu formatlamadığını, donduğu için fabrika ayarlarına döndürdüğünü iddia eden sanık Çolak, kesinlikle ByLock kullanmadığını ileri sürdü.
- Sözde "kurum imamı" savunma yaptı
FETÖ’nün sözde ''BDDK imamı'' olduğu değerlendirilen ve firari eski Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun’un yeğeni Utku Tosun, kendisinin 1. Denetim Dairesinde Başkanlık görevinde bulunduğunu, kendisi hakkında iddianamedeki suçlamanın personele mağdur ve müştekiler hakkında usulsüz sorgulamalar yaptırması olduğunu belirtti.
Daire başkanı olarak tek başına personel görevlendirme yetkisinin olmadığını kaydeden sanık Tosun, sorgulamaların BDDK’daki bilgisayarlardan yapılamayacağını, bankaların bulunduğu adreslerde yapılabileceğini öne sürdü.
Kapatılan Bank Asya’da hesabının olmasıyla ilgili savunma yapan tutuklu sanık Tosun, “Bank Asya hesabım 2013 veya daha eskisine ait. Kendi oturduğum evi almak için kredi çektim. Daha sonra Konya’da bulunan kooperatiflerimi sattım ve buradan elde ettiğim çekleri Bank Asya’ya yatırdım ve kredimi ödedim.” diye konuştu.
Firari Naci Tosun’un amcası olmasının suç olmayacağını kaydeden sanık Tosun, "Benim bu durumda suçlu sayılmam suçun şahsiliği ilkesine aykırıdır. İddianamede kurum imamı olduğumdan bahsediliyor. Ama aynı şekilde iddianame eklerinde 5 kişiden bu şekilde bahsediliyor. Bu da bu iddianın yanlış olduğunu gösterir” şeklinde savunma yaptı.
Askeri okuldan atıldığı iddiasını da yalanlayan sanık Tosun, kendi isteğiyle ayrıldığını ve Anadolu Lisesine gittiğini iddia etti.
ByLock programını indirmediğini ve kullanmadığını ifade eden sanık Utku Tosun, "İddianamedeki ByLock kullanıldığı iddia edilen hat, taşınabilir modem hattıdır. Başka bir programdan servera bağlanmış olabilir. BTK raporlarını görünce bu konuda daha ayrıntılı bir savunma yapacağım. Adli kontrol şartıyla tahliyemi istiyorum." ifadelerini kullandı.
Duruşmada savunma yapan diğer sanık da üzerilerine atılı suçlamaları reddetti.
- Katılma talepleri kabul edildi
Mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında iş adamları Ali İbrahim Ağaoğlu, İbrahim Çeçen, Ethem Sancak ve Abdullah Tivnikli'nin de bulunduğu iddianamede yer alan tüm müştekilerin avukatları aracılığıyla yaptığı katılma taleplerini kabul etti.
Heyet ayrıca iddianamede yer almayan, BDDK, Vakıfbank ve Halkbankası'nın da davaya müdahillik yönündeki taleplerinin kabulüne karar verdi. Duruşma yarına ertelendi.
AA