ANKARA (AA) - Yunus Emre Enstitüsünün misafiri olarak Türkçe öğrenmek için Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler, demokrasi nöbetinin tutulduğu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önünde darbeye karşı duruş sergiledi.
Farklı ülkelerden 180 öğrenciden oluşan grup, kendilerine Türk bayraklarıyla eşlik eden Türk arkadaşları eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önüne geldi.
Darbe girişimine duydukları tepkileri dile getiren öğrenciler, antidemokratik tüm girişimlere karşı oldukları mesajını verdi.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'un bir dönüm noktası olduğunu belirterek bu günün halkın iradesinin ne kadar güçlü, milletin demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu da gösterdiğini söyledi.
Enstitünün yurt dışında Türk dilini ve kültürünü tanıtmak için kurulan bir kamu vakfı olduğunu belirten Ateş, şöyle devam etti:
"46 ülkeden 550 genci, Türkiye'de ağırlamak üzere davet ettik. Bu darbe girişimine rağmen 500 öğrenci Türkiye'ye intikal etti. Bunlardan 180'i Ankara'da eğitim görüyor. 1 aylık yoğun Türkçe eğitimi var. Onların yoğun talebi üzerine, kendi istekleri doğrultusunda milli iradeyi göstermek için bu alanda toplanmayı tercih ettik."
Ateş, Türkiye'nin, Türk kültürünün dünyaya ihraç edeceği yeni bir değeri olduğunu ifade ederek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin milletin iradesinin tecelli ettiği bir mekan haline geldiğini söyledi.
"Türkiye sadece kendisi için kendi halkı için değil, dünyadaki bütün mazlum halklar için çok önemli." diyen Ateş, Külliye'nin önüne gelen yabancı öğrencilerin amacının Türk halkının yanında olduklarını göstermek olduğunu anlattı.
- "Türkiye'nin yanındayız"
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önüne gelen öğrencilerden Makedonyalı Zeynep Domazetova, Türkiye'yi çok sevdiğini ve neler yaşandığından da haberdar olduklarını dile getirerek "Bizim ülkelerimizde de sela okunuyor." diye konuştu.
Domazetova, Makedonya'da herkesin Türkiye için dua ettiğini, özellikle 15 Temmuz gecesi sabaha kadar dualar edildiğini ve insanların televizyonlarının başından ayrılmadığını anlatarak "Biz de Türkiye'nin yanındayız her şekilde." dedi.
Ukraynalı Maria Patoka ise Türkiye'yi desteklediklerine işaret ederek Türkiye'de böyle bir olayın yaşanmasının kendilerini de korkuttuğunu ancak sonucun ardından bu korkunun silindiğini söyledi. Patoka, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da desteklediğini vurguladı.
Hindistanlı Khush Azcem ise darbe girişiminin ardından Türkiye'ye gelmek için ailesinden izin alamadığını anlatarak ancak Türkiye sevgisinin ağır bastığını ve zor da olsa ailesinden izin aldığını söyledi. Azcem, "Ben çok seviyorum Recep Bey'i. Hindistan'daki herkes onu çok seviyor. Özellikle Hindistan'daki Müslümanlar onu çok seviyor. Hindistan'daki Müslümanlar Türkiye'yi çok seviyoruz, her zaman Türkiye'nin yanındayız." diye konuştu.
-"Dost, kara günde, siyah günde belli olur"
Gürcistan'dan gelen Davri İsmailov, Türkiye'ye gelmeden önce yaşananlardan haberdar olduklarını ve ailesinin izin vermek istemediğini dile getirerek "Dost kara günde belli olur. Bizim bu zamanda gelmemiz çok önemli ve buraya da desteklemek için geldik." dedi.
Gürcistan'ın Türkiye ile hep barış içinde yaşadığını belirten İsmailov, "Şehitler ölmez vatan bölünmez." sloganını dile getirdi.
Iraklı Sare Dari, Türkiye'yi çok sevdiklerini ve kendisinin de her şeye rağmen geldiğini ifade ederek "Türk vatandaşlarına söylemek istiyorum, 'Dik dur eğilme, bu dünya sizinle" dedi.
Cezayirli Muhammed Hacı İbrahim de Türkiye'ye gelmekten mutluluk duyduğuna işaret ederek darbe girişimine rağmen Türkiye'ye güvendiğini söyledi.
Bosna Hersek'ten Anna Patruş, "Türkiye milleti, Türkiye'yi çok sevin, biz de birlikteyiz sizinle." diye konuştu.
Afganistan'dan gelen bir öğrenci de Türkiye'yi çok sevdiğini vurgulayarak Türk milletine ihanet edenlerin cezalarının verilmesini istedi.
AA