MUĞLA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin, davanın ilk duruşması Muğla'da yapıldı.
Duruşma öncesi güvenlik açığı oluşmaması amacıyla, saat 03.00’da Muğla Valisi Amir Çiçek, beraberinde İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, davanın görüldüğü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın etrafında alınan emniyet tedbirlerini yerinde inceledi.
FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın tutuklu sanıkları, saat 09.00 sıralarında Muğla E Tipi Cezaevi'nden yoğun güvenlik önlemi altında duruşmanın yapılacağı salona getirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taraf olduğu tek dava kapsamındaki sanıkların gruplar halinde getirilişi sırasında havadan da bir polis helikopteri takipte bulundu.
Jandarmaların eşliğinde duruşma salonuna dönüştürülen Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'na gruplar halinde götürülen sanıkların getirilişi sırasında, etrafta toplanan çok sayıda vatandaş sanıkları protesto etti.
Saat 10.00 sıralarında başlayan duruşmada, Muğla Barosu'nun atadığı avukatlar, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'i savunmak istemedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, saat 12.30 sıralarında bir açıklama yaparak, özetle 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye'nin daha önce yaşadığı darbelerden çok farklı olduğunu belirtti ve "Bu darbe teşebbüsü aynı zamanda ülkeyi işgal girişimiydi. Bu anlamda bu darbe davaları ayrı bir öneme sahip." dedi.
Öğlen arasının ardından, saat 13.30’da devam eden duruşmanın öğleden sonraki kısmında, mahkeme heyeti ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminin planlayıcı olduğu iddia edilen ve darbe girişiminin başarılı olması halinde atama listesinde "MİT başkanı" olarak görevlendirildiği vurgulanan Gökhan Şahin Sönmezateş'in ifadesini aldı.
Davanın iki numaralı sanığı Sönmezateş, duruşmada verdiği ifadede görevi kendisine Semih Terzi'nin verdiğini belirtti.
Sönmezateş’in ardından, üç numaralı sanık Şükrü Seymen’in de ifadesinin alındığı duruşmaya saat 17.30 sıralarında, yarın devam edilmek üzere, ara verildi.
Tutuklu 44 sanığın tamamı, daha sonra polis helikopterinin de takibiyle yoğun güvenlik önlemi altında Muğla E Tipi Cezaevi'ne götürüldü.
Öte yandan Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, duruşma savcısı olarak hazır bulundu.
Bu arada uluslararası kuruluşların da içinde olduğu 50'yi aşkın akredite basın kuruluşu duruşmayı izliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müştekiler arasında olduğu iddianamede, terör örgütü elebaşı Gülen, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesindeki "Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır" hükmü gereğince "bir numaralı sanık" sıfatıyla bulunuyor.
74 mağdur ve müşteki ile 44'ü tutuklu, 3'ü yakalama emriyle aranan 47 sanık bulunan iddianamedeki suçlamalar ise şöyle sıralanıyor:
"Cumhurbaşkanına suikast", "Anayasayı ihlal", "Yasama organına karşı suç", "Hükümete karşı suç", "Silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "Zincirleme şekilde silahla tehdit", "Cumhurbaşkanına hakaret", "Zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "Kamu malına zarar verme", "Mala zarar verme", "Nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "Nitelikli yağma."
AA