Giresun Üniversitesi (GRÜ) ve Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği işbirliğinde yapılan araştırmada günde 40 gram tüketilen Giresun kalite fındığın anne sütünü yüzde 20 artırdığı belirlendi.
Daha önce yapılan birçok araştırmada kalp ve damar sağlığı, kolesterol, kansızlık gibi rahatsızlıklara iyi gelmesi, kemik gelişimini desteklemesi, enerji vermesi gibi özelliklere sahip olan fındığın bu kez de anne sütüne faydalı olduğu saptandı.
Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği Başkanı Kubilay Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GRÜ ile yaptıkları çalışma sonucunda yaklaşık 3 ay önce, günde 40 gram fındık tüketen annelerin süt miktarının yüzde 10 civarında arttığını tespit ettiklerini anımsattı.
Araştırmaya devam ettiklerini ve bu süre içerisinde fındığın anne sütünü artırmaya devam ettiğini gözlemlediklerini belirten Yaman, şöyle konuştu:
"Emziren anneleri 3 gruba ayırdık. İlk grup annelerimize her gün 40 gram fındık yedirdik. İkinci gruba ise fındık ezmesi verdik. Son grubu ise kontrol grubu olarak belirledik. Annelerimizi fındık ve fındık ezmesi yemeden ve yedikten sonra izledik. Süt miktarları ile sütlerinin yağ oranlarını öncesi ve sonrası olmak üzere inceledik. Araştırmanın sonraki evrelerinde annelerin süt miktarının artma oranı 20'ye yükseldi. Giresun kalite fındığın ve fındık ezmesinin anne sütünü çok ciddi oranda artırdığını bilimsel olarak kanıtladık."