Fırat'ın çakıl taşı kadınların elinde sanat eserine dönüştü

Elazığ'ın Keban ilçesinde açılan kursta bir araya gelen kadınlar, Fırat Nehri kenarından topladıkları çakıl taşlarını resimle buluşturdu- İlçe sakinlerinden yaptıkları ürünler büyük beğeni gören kursiyerler, kursun ardından atölye açarak aile bütçesine ka

ELAZIĞ (AA) - RAMAZAN KAYA/PİRHASAN DOĞAN - Elazığ'ın Keban ilçesinde açılan kursa katılan kadınlar, Fırat Nehri kenarından topladıkları çakıl taşlarını resimle buluşturarak, hayranlık uyandıran tablolar yapıyor.

Keban Belediyesinin desteği ile Kızılay Şube binasında açılan "Taş boyama sanatı" kursunda bir araya gelen 12 kadın, taşla resmi buluşturdu. Resim yapmak için gereken malzemelerden çakıl taşlarını Fırat Nehri kenarından, suntaları evlerinde kullanılmayan eşyalardan, ağaç kabukları, yaprak ve dalları da doğadan toplayan kadınlar, sadece ahşap boyamada kullanılan boyaları satın alıyor.

Yapacakları resme göre boyadıkları taşları, sunta veya ağaç kabuğu üzerine yapıştıran kadınlar, aralarında Türk bayrağı, balık tutan adam ve çiftçi resmi gibi pek çok başarılı çalışmaya imza attı. İlçe sakinlerinden büyük beğeni gören kadınlar, kursun ardından açmak istedikleri atölyede ekmeklerini taştan çıkarmanın hayalini kuruyor.

Eğitmen Handan Yılmaz, AA muhabirine hiçbir masrafa girmeden güzel çalışmalar ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Yılmaz, önce taşları tablonun üzerine dizdiklerini, şekillerine ve ebatlarına göre ayırdıklarını daha sonra da boyamaya başladıklarını ifade etti. Boya işlemi bittikten sonra taşları teker teker yapıştırdıklarını ve güzel eserler ortaya çıkardıklarını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu tabloların kadınlara çok büyük bir ekonomik katkısı olacak. Çünkü masrafımız yok. Tahtalarımızı evimizde atılmış kullanılmayan eşyalardan alıyoruz. Renklendirme için kullandığımız ağaçlar, doğadan topladığımız ağaç yaprakları ve dallarıdır. Gidip ağaç köklerinde toprakta eşeleyerek bir şeyler çıkarmaya çalışıyoruz. Çok büyük bir zevkle yapıyoruz. Her kursiyerimiz bir fikir ortaya koydukça biz kendimizi daha çok geliştiriyoruz."

- "Ekmeğimizi taştan çıkarmak istiyoruz"

Tahta ile taşı buluşturup çok güzel eserler ortaya çıkardıklarını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

"Yaptığımız ürünlere ilçe halkı büyük ilgi gösteriyor ama biz kurs aşamasında olduğumuz için talebe karşılık vermiyoruz. Kursun sonunda açacağımız sergiden sonra ürünlerimizi satışa çıkaracağız. Bizlere çok büyük bir getirisi de olacağını biliyoruz. Kadınlar olarak gerçekten ekmeğimizi taştan çıkarmak istiyoruz. Kursun ardından üzerine bir şeyler ekleyerek devam edeceğiz. Kadınlar olarak birbirimize destek verdikçe daha güzel şeyler yapacağımıza inanıyoruz."

- "Adeta bir terapi gibi"

Kursiyer Fethiye Doğan da hem meslek öğrendiği hem de stres attığı için kursa mutlulukla geldiğini ifade etti.

Tasarladıkları resme göre topladıkları malzemeleri ahşap boyayla boyadıkları suntaya işlediklerini anlatan Doğan, örünlerin büyük ilgi görmesinin kendilerini sevindirdiğini dile getirdi. Doğan, "Hayalimiz arkadaşlarla atölye açıp, aile bütçemize katkıda bulunmak istiyoruz. Biz de inşallah ekmeğimizi taştan çıkaracağız." dedi.

Ayşe Ergan da taşların renkli dünyasının kendisini çektiği için bu kursa geldiğini belirterek, "Yaptığımız iş çok zevkli. Taşların renkli dünyasıyla uğraşmak adeta bir terapi gibi. Çünkü yaptığımız resimler de hayattan. O yüzden uğraşmayı seviyorum. Herkese de tavsiye ederim." şeklinde konuştu.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Dünyada ilk: 'Keşke' adlı oyunda Atatürk holografik olarak canlandırıldı
’Mustafa’ filminin galası yapıldı
Türkan Saylan belgeseli Bursalılarla buluştu
Yeşilçam seven Niğdeliler! Bu konseri kaçırmayın
11. Konya Kitap Günleri'nin teması 'Filistin, Kudüs ve Gazze'