"Dokuzuncu kez otomotiv pazarı liderliği, 150 milyon dolar yatırım, 2,5 milyar dolar ihracat, Ford ‘un 3 büyük global Ar-Ge merkezinden biri olmak."
Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, 2009 yılı sonuçlarını ve 2010 beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Otay, Ford Motor Company Strateji Operasyonları, İhracat Operasyonları ve Küresel Büyüme Girişimleri Direktörlüğü’nden, Ford Otosan Genel Müdür Başyardıcılığı’na atanan Ted Cannis ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 2009 yılında yaşanan küresel krize rağmen, Ford Otosan’ın tüm segmentlerde pazar payını arttırdığını vurguladı. 2009 yılını, toplam otomotiv pazarında aralıksız olarak sekizinci kez pazar lideri olarak kapatmayı başardıklarını hatırlatan Nuri Otay, 2010 yılının Ocak ve Şubat aylarını da başarılı satış kampanyaları sayesinde yüzde 14,6’lık pazar payıyla lider tamamladıklarını dile getirdi. Uluslararası bir oyuncu olan Ford Otosan’ın bu pazar payı ile Türkiye’deki liderliğinin yanında Avrupa ülkeleri içindeki Ford pazar payı sıralamasında da ikinci olduğunu hatırlatarak, tüm çalışanlarıyla bu başarıdan dolayı gurur duyduklarını belirtti.
Nuri Otay, 2009 değerlendirmesini ve 2010 beklentilerini şu şekilde açıkladı:
2009’da yüzde 15,1 pazar payıyla 8. kez lider
Hükümetin, 2009’daki küresel krizin etkilerini hafifletmek amacıyla sağladığı desteğin etkisiyle toplam otomotiv pazarında satışlar 574 bin adet olarak gerçekleşti. Yıl boyunca binek ve hafif ticari araç segmentleri büyürken, orta ve ağır ticari araç segmentleri küçüldü. Ford Otosan, 2009’da 86 bin 791 adet araç satarak toplam otomotiv pazarındaki liderliğini üst üste 8. kez korudu. Yılı yüzde 15,1 pazar payıyla kapatan Ford Otosan, 33 bin 462 adet binek, 28 bin 245 adet Connect, 21 bin 282 adet Transit, bin 736 adet Ranger ve 2 bin 66 adet Cargo satışı gerçekleştirdi.
ABD’ye ihracat gerçekleştiren ilk Türk otomotiv firması Ford Otosan;
Gölcüklü Transit Connect Amerika’da da yılın ticari aracı
5 kıtada, 60’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Ford Otosan, Türkiye’nin ihracat gelirlerine katkısını daha da arttırmak için, 2009 yılında ABD ve Kanada’ya ihracat gerçekleştiren ilk Türk otomotiv firması olarak bir ilke daha imza attı. İhraç edilen yaklaşık 30 bin adet Transit Connect ile Türkiye’den ABD’ye yapılan toplam ihracatın altıda birini tek kalemde gerçekleştirdi. Ford Otosan, 2009 yılını toplam 2,2 milyar dolar ihracat geliriyle kapatmayı başardı. Transit Connect Amerika’ya ihraç edildiği yılda, Avrupa’nın ardından Amerika’da da “Yılın Ticari Aracı” seçildi
2009’da yüksek performans
2009 yılında yaşanan küresel krize rağmen yaptığı sıradışı tasarruf tedbirleri ile hem istihdamı hem de karlılığını koruyan Ford Otosan, İMKB’ye kote sanayi şirketleri arasında Tüpraş’dan sonra en yüksek kar payı dağıtımı yapan kuruluş oldu.
Başarı uluslararası ödüller ile taçlandı
Ford Otosan, 2009 yılında İnönü ve Kocaeli fabrikalarıyla Ford’un tüm dünyada işçi ve iş sağlığı alanında verdiği en saygın ödül olan “President Health & Safety” ödüllerini 3 farklı kategoride birden topladı. Diğer taraftan geliştirdiği AR-GE projesi “Transit Hibrit” ile Tübitak 8. Teknoloji Ödülü’nü de alan Ford Otosan, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Enstitüsü’nün “Accountability” (Etik Hesap Verilebilirlik) Türkiye değerlendirmesinde ilk 10 şirket arasında yer aldı. Dış Ticaret Müşteşarlığı tarafından düzenlenen İhracat Başarı Ödülleri kapsamında ise taşıt araçları ve yan sanayi sektöründe Türkiye birincisi seçildi
Ford Otosan, 2010 yılına da lider başladı
2010 yılına da lider olarak başlayan Ford Otosan, 2010 yılında yan sanayi dahil; üretim, istihdam ve ihracatta ekonominin lokomotif sektörü olan otomotiv için karamsar bir bakış açısı taşımadığını ifade etti. 2009’da ÖTV desteğiyle gerçekleşen erken alımlar nedeniyle 2010’un ilk yarısının durgun başladığı, ancak yılın ikinci yarısında ve özellikle son çeyreğinde hareketlilik beklendiği ifade edildi. Geçen yıl yeterince hareketlilik gösteremeyen orta ve ağır ticari araç segmentinde ekonomide beklenen yüzde 4 genel büyümeye bağlı olarak kısmi canlanma beklendiği ve iç pazarın yaklaşık 500 bin adet düzeyinde oluşmasının öngörüldüğü ifade edildi.
2010 yılı ihracat hedefi 2,5 milyar dolar
2009 yılında yaklaşık 2,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Ford Otosan, 2010 hedefini yüzde 15 artışla yaklaşık 2,5 milyar dolar olarak planladı. Özellikle Connect ve Connect Taxi ile otomotivin anavatanı olan ABD ve Kanada pazarlarına 2009 yılında yapılan açılımın, 60 ülkeye yapılan ihracatın sürdürülmesi 2010 yılının temel hedefi.
Ar-Ge lideri Ford Otosan’dan mühendislere iş imkânı
Bugünün liderliğini gelecekte de sürdürebilmenin olmazsa olmaz yolu Ar-Ge yatırımlarıdır. Türkiye’nin ilk Motor Geliştirme merkezini “Tubitak-Mam” Gebze’de kurarak Türk mühendislerine Global Ford Ar-Ge merkezinde çalışma imkânı sağlayan Ford Otosan, 2010’da Ar-Ge mühendisi sayısını 800’e çıkararak, motor geliştirmenin yanısıra araç geliştirme faaliyetlerine de yoğunluk vermeyi planlıyor. Yeni mezun mühendislerin tercih ettiği şirketlerin başında gelen Ford Otosan’ın 2012 hedefi ise 1.000’in üzerinde Ar-Ge mühendisi istihdam etmek.
2010’da 150 milyon dolar yeni yatırım
Ford Otosan, 2010 yılında 150 milyon dolar yeni yatırım planlarken, üretimde kapasite kullanım oranlarını ise kademeli olarak yüzde 70’ler seviyesine çıkartmayı hedefliyor.