Ford Otosan'ın 205 milyon euroluk yatırımla üretmeyi planladığı yeni ticari araç, A'dan Z'ye Türkiye'de geliştirilecek. Yılda 100 bin adet üretilmesi planlanan ve Transit Connect gibi 3'te 2'si ihraç edilecek aracın, tüm mühendislik çalışmaları Türkiye'de yapılacak.
Ford Otosan'ın Ar-Ge merkezinde bini aşkın mühendis ve çalışan tarafından geliştirilecek araç, hafif ticarilerde yeni bir segment yaratacak. Eskişehir İnönü Fabrikası'nda Türk mühendis ve işçileri tarafından üretilen yeni Duratorq motorunun tanıtımında konuşan Ford Otosan CEO'su Nuri Otay, yeni ticari araçla ilgili soruları yanıtladı.
TÜRKİYE SEGMENT YARATIYOR
Yeni aracın tüm mühendislik çalışmalarının Ford Otosan'da yapılacağını söyleyen Otay, yeni ticari model fikrini ve aracın Türkiye'de üretilmesini Ford'a kendilerinin önerdiğini anlattı. Fizibilite çalışmaları sonrasında Ford'a yeni bir ticari aracı yaratabileceklerini aktardıklarını ifade eden Otay, "100 bin adet ek kapasiteli artışa onayı, yeni hafif ticari aracı Ford Otosan olarak Türkiye'de A'dan Z'ye geliştirebileceğimiz için aldık. Elimizde ürün, üretim yapacak birikim ve potansiyel pazar olduğu için Ford, Türkiye'de üretim fikrini kabul etti" dedi.
AMERİKA'NIN KALBİNE TÜRK BAYRAĞI
Türkiye'nin artık otomotivde segment yaratan bir ülke haline geldiğini ifade eden Otay, şunları söyledi: "Bugün hafif ticari araç sınıfını Türkiye yarattı. Bunun sonucunda bugün Türkiye'de satılan hafif ticari araçların yüzde 70'i yerli. Türk mühendis ve işçileri tarafından üretilen Transit Connect'i ihraç ederek, Amerika'nın kalbine bayrağımızı diktik."
Yeni nesil dizel motor Türk mühendislere emanet
Ford Otosan, ABD'li otomotiv devi Ford Motor Company'nin prototip motor üretim merkezlerinden biri oldu. Bundan sonra Ford Otosan, markanın binek otomobilin yanı sıra hafif ticari araç ürün gamındaki Transit modellerinde de kullanılmaya başlanan Duratorq motor ailesinin geliştirilmesinden sorumlu olacak.
Otay, yeni nesil Duratorq dizel motor ailesinin mühendislik ve geliştirme çalışmalarının Gebze Mühendislik Merkezi'nde yapılacağını, benzinli motorların geliştirmesinde ise Ford'a katkıda bulunacaklarını kaydetti. Motor konusunda birikime sahip olduklarını söyleyen Otay, 1983'te ilk motoru üreten İnönü fabrikasının, geçen 28 yılda 800 bin adet motor ürettiğine dikkat çekti. Otay, 1986'da ise Türk mühendislerinin sıfırdan geliştirdiği dizel motor ERK'in Taunus ve Anadol pick-up'larda kullanıldığını da hatırlattı.