PARİS (AA) - Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısına tepkiler kapsamında Paris'in de yer aldığı Ile de France bölgesindeki petrol rafinerisine giden yollar kapatıldı.
Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT'den yapılan açıklamada, Seine-et-Marne'de bulunan ve Paris'in de yer aldığı Ile de France bölgesine dağıtım yapan Grandpuits petrol rafinerisinin bloke edildiği duyuruldu.
Rafineriye giden yolları araçlar ve lastiklerle kapatan eylemciler, yasa tasarısı parlamentodan çekilmeden eylemlerine son vermeyeceklerini söylüyor.
Rafinerinin gün içerisinde bloke edilmesiyle, Paris ve çevresinde de yakıt sıkıntısı baş göstermeye başladı. Paris'te bazı benzinlikler önünde kuyruklar oluşurken bazı benzinlikler de yakıt olmadığı için benzin pompalarının üzerine "benzin yok" uyarısı astı.
Ile de France'da 76, ülke çapında ise bin 500 benzin istasyonunda benzin tükendi.
Hafta sonundan itibaren kademeli olarak başlayan yol kapatma eylemleriyle göstericiler, rafinerilerden ve depolardan akaryakıt istasyonlarına nakil yapılmasını engelliyor.
Ülkede bulunan 8 petrol rafinerisinden 6'sı eylemler nedeniyle yakıt gönderimi yapamıyor.
Fransa'nın kuzey kesimlerinde haftasonundan itibaren araç sahipleri benzin bulabilmek için uzun kuyruklar oluştururken, bazı sürücüler ve benzinlik sahipleri arasında da kavgalar yaşandığı gözlendi. Bazı benzin istasyonları ise her araç başına sadece 20 litre benzin verirken, sendikalar grevin ilerleyen günlerde daha da artacağını bildirdi.
İsrail gezisinde bulunan Fransa Başbakanı Manuel Valls ise greve rağmen herhangi bir stok sıkıntısı olmadığı, tasarıdan asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Hafta sonu Fransız Petrol Endüstrisi (UFIP), ülkenin en önemli petrol şirketi TOTAL'in ülke genelindeki 2 bin 200 akaryakıt istasyonundan 237'sinde yakıt stokunun tükendiğini duyurmuştu.
Batı bölgesindeki bazı valilikler, dün kriz olasılığına karşı satılacak yakıt miktarına sınırlama ve stoklamayı önlemek için bidonla yakıt satışına yasak getirmişti.
Ülkede yoğun protestolara hedef olan yeni çalışma yasa tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.
Yeni tasarı ayrıca, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor. Mecliste kabul edilen tasarının yasalaşması için senatoda da onaylanması gerekiyor.
AA