PARİS (AA) - Fransa'da, yeni çalışma yasası protestoları kapsamında yaşanan akaryakıt sıkıntısı devam ederken hükümetten sevindirici haber geldi.
Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, bir Fransız televizyonuna yaptığı açıklamada, yarından itibaren akaryakıt istasyonlarında yakıt bulunacağını söyledi.
Le Foll, "Durum (akaryakıt kıtlığı) giderek düzeliyor. Yakıt bulunan benzinliklerin sayısı artıyor ama yine de temkinli olmak lazım" ifadesini kullandı.
''Yarın akaryakıt istasyonlarında benzin olacak mı'' sorusuna da Le Foll, "Evet olacak, iyiye gidiş var" yanıtını verdi.
Sendikalarca dün ulaşımın engellendiği 15 petrol deposundan 14'ü ulaşıma açılmış, yalnızca birinde grevin devam ettiği belirtilmişti.
Rafinerilerde devam eden grevler nedeniyle ülkede hala benzin sıkıntısı yaşansa da ülke kamuoyunda, Fransız polisinin protestoculara uyguladığı şiddetin görüntüleri tartışılmaya başlanmıştı.
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen protestolarda çekilen birçok videoda Fransız polisinin göstericilere, hatta yoldan geçenlere bile orantısız güç kullandığı ve yerlerde sürüklediği görülmüş ancak Fransız basını konuyla ilgili hiç haber yapmamıştı.
Mart sonundan beri sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç etme noktasına kadar geldi.
Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak adeta bir çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştururken bazı bölgelerde araç başına yalnızca 20 litre benzin uygulamasına geçilmişti.
Ülkedeki benzin kıtlığı nedeniyle Fransa, stratejik rezervlerini kullanıma açmıştı.
Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.
Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor.
Tasarı 10 Haziran'da Senato'nun önüne gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.
AA