Futbolcularının "robot" olduğu lig

Gençlik Spor Bakanlığının 81 ilde başlattığı "Kod Adı 2023" projesi kapsamında robotik kodlama eğitimi alan Aksaray Gençlik Merkezi'ndeki gençler, yazılım ve tasarımlarını yaptıkları robotlardan oluşan takımlarla "Robot Futbol Ligi"nde mücadele ediyor- Pr

AKSARAY (AA) - TURAN KAZAK - Aksaray Gençlik Merkezinde 4 aydır robotik kodlama eğitimi alan gençler, yazılım ve tasarımlarını yaptıkları robotlarla takım halinde kurulan "Robot Futbol Ligi''nde mücadele ediyor.

Gençlik Spor Bakanlığının 81 ilde başlattığı ''Kod Adı 2023'' projesi kapsamında, Aksaray Gençlik Merkezinde yaşları 12-25 arasında değişen gençlere milli yazılım, web ve mobil uygulama geliştirme, erken yaşta kodlama ve robotik kodlama alanlarında eğitim verildi.

Öğrencilerin derslere motive olması amacıyla robotları futbol oynayabilecek düzeyde tasarlamasını isteyen eğitmenler, bu amaçla gençlerin takım halinde mücadele edebilecekleri Robot Futbol Ligi'ni kurdu.

Eğitmenlerin desteğiyle tasarım, yazılım ve kodlamasını yaptıkları robotlarını modifiye edip, futbol oynamaya müsait hale getiren gençler, 12 robot üretti.

Yaptıkları projeye dikkati çekmek için robotları, Şampiyonlar Ligi'nde karşılaşacak Bayern Münih ve Beşiktaş amblemlerini yapıştırarak sahaya süren gençler, akıllı cep telefonları ile kumanda ettikleri robotlarla takım halinde futbol maçı yaptı.

- "Yerli yazılım ve üretimin önemini aktardık"

Aksaray Gençlik Merkezi eğitmenlerden İsa Sak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gençlik Spor Bakanlığının ''Kod adı 2023'' projesi kapsamında eğitim alan gençleri, sporun rekabet gücünü kullanarak yerli, milli yazılıma özendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Sak, 150'ye yakın gence eğitim verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Gençlerimiz özellikle hafta sonları kurslarımıza katıldı. Burada öncelikle yerli yazılımın ve üretimin önemini aktardık. Daha sonra gençlerle beraber tasarım sürecinde beraber olduk. Gençlerimiz robotların 3 boyutlu tasarımlarını yardımımızla yaptı. Yazılımlarını bizlerle çalışarak ekledi. Sonuçta tasarım, gövde, üretim, yazılım ve elektronik kısmı kendilerine ait robotlar ürettiler. Bu robotlarla da kurulan ligde mücadele ediyorlar."

Sak, eğitimlerde gençlerin ilgisini çekecek alan olarak futbolu gördüklerini ifade ederek, "Gençlerin ürettikleri robotlarıyla mücadele edecekleri bir lig kurduk. Ülkemizdeki gençlerin yerli, milli yazılımla üretime katılımlarını sağlamak amacıyla da özellikle bugün oynanacak Bayern Münih-Beşiktaş maçını fırsat bilerek ligi bugün başlattık. Gençlerimizde bir farkındalık oluşturmak istedik." diye konuştu.

- "Yazılım ve kodlamada yeterli seviyeye ulaştık"

Öğrencilerden Onur Çınar ise daha önce yazılım hakkında herhangi bir bilgisinin bulunmadığını, verilen eğitimler ile kendi robotunu yaptığını anlatarak, "Artık yazılım ve kodlamada yeterli seviyeye ulaştık. 4 aylık süreçte kendi robotlarımızı yaptık. Şu an kurulan robot futbol ligi organizasyonu ile küçük yaştaki gençlerimizin de katıldığı yarışmada mücadele ediyoruz." dedi.

Ayşenur Oruççu da "Kodlama hakkında hiçbir bilgim yoktu. Daha sonra kursa geldim. Kodlamayı, robotları nasıl yapacağımı, çizimlerini öğrendim. Daha sonra da kendi robotumu tasarladım. Şimdi kurulan ligde mücadeleye hazırım." ifadelerini kullandı.




AA

Teknoloji Haberleri

Dünyaca ünlü profesör dolandırıcıların hedefi oldu: Sesi taklit edildi
realme'den, soğuğa duyarlı renk değiştiren telefon
Şimdi de ’Google’dan arıyoruz’ yalanı çıktı
Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri