Gametofobi Hızla Yayılıyor: Kadınlarda Daha Fazla Görülüyor

Medicana Sağlık Grubu'ndan Psikolog Rabia Bağcı, gametofobinin basit bir fobi olmasına rağmen yaşamı olumsuz etkilediğini belirtti. Bağcı, bu korkunun altında yatan sebepler ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Gametofobi Nedir ve Kimlerde Görülür?

Medicana Sağlık Grubu Psikoloji Bölümü'nden Psikolog Rabia Bağcı, gametofobinin evlilik ve bağlanma korkusu olarak tanımlandığını, basit bir fobi olmasına rağmen sonuçlarının yıkıcı olabileceğini vurguladı. Gametofobiye sahip bireyler, kalıcı ilişki kurmakta zorlanırlar ve bu durum günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkiler. Bağcı, gametofobinin genellikle kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirtti.

Fobilerin Genel Etkileri ve Gametofobinin Nedenleri

Fobiler, bir şeye karşı duyulan korkunun bireyin gündelik yaşamını negatif yönde etkilemesi durumudur ve 6 ay veya daha uzun süre devam eden bu durumlar fobi olarak kabul edilir. Bağcı, gametofobinin hayatı olumsuz etkileyebileceğini ve bu bireylerin ilişkilerinde aşırı kaygı yaşayarak ilişkiyi aniden bitirme eğiliminde olabileceğini ifade etti. Gametofobinin nedenleri arasında geçmişteki travmalar ve bireyin kendisi için oluşturduğu koruma kalkanları sayılabilir. Ayrıca, çocukluk dönemindeki ebeveyn iletişimi ve aile baskıları da bu korkuya sebep olabilir.

Gametofobiye Eşlik Eden Diğer Fobiler

Gametofobi yaşayan bireylerde başka fobilerin de görülebileceğine dikkat çeken Bağcı, bu fobileri şöyle sıraladı:

  • Filofobi (aşk korkusu)
  • Genofobi (cinsel ilişki/yakınlık korkusu)
  • Pistanthrophobia (başkalarına güvenme veya sevdiğin biri tarafından incinme korkusu)

Gametofobi Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Gametofobi teşhisi için özel bir test bulunmadığını, doğru teşhisin bireyle yapılan görüşmeler sonucu konulabileceğini belirten Bağcı, teşhis için gerekli durumların en az 6 aydır mevcut olması gerektiğini vurguladı. Ani anksiyete reaksiyonları, sosyal ve kişisel yaşamda sınırlar, aşırı sıkıntı üzerine duyulan korkuya direnme veya kaçınma gibi belirtiler gametofobi teşhisi için önemli kriterlerdir. Gametofobiye eşlik eden depresyon ve anksiyete durumunda ise ilaç tedavisi gerekebilir. Bağcı, gametofobinin tedavisinin uzman desteği ile mümkün olabileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor