BURSA (AA) - HALUK YÜKSEL - Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Gayrimenkul satışlarında şubat ayı itibarıyla geçen yıla göre artış olduğu halde finansman, kredi kullanımında ciddi bir düşüş var. Bu da faiz oranlarıyla ilgili" dedi.
Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gayrimenkulün geniş bir alanı kapsadığını ancak güncel olduğu için daha çok konut sektörünün konuşulduğunu söyledi.
Türkiye'de konut sektöründe "balon"dan söz edilemeyeceğini çünkü bir fiyat şişmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Torun, şöyle konuştu:
"Herkes minimum karla iş yapıyor ama bir talep yetersizliği olabilir mi? Olur çünkü satın alma gücüyle ilgili, fiyatlar, maliyetler yükseliyor. Bir taraftan arsa maliyetleri yükseliyor, diğer maliyetler yükseliyor, inşaat kaliteleri artıyor. Bu nedenle fiyatlar yükseliyor. Aynı oranda satın alma gücü yükselmediği için kredi maliyetleri yüksek olduğu için satın alma gücündeki daralmadan dolayı gelecekte bir talep yetersizliği olabilir. Yoksa hiçbir zaman bir 'balon' diye tabir edebileceğimiz fiyat şişmesinden kaynaklanan bir sorun olmaz."
- "Faizler şu anda yüksek"
Torun, şubat ayında gayrimenkul satışlarında, geçen yıla göre artış olduğunu ancak finansman ve kredi kullanımında ciddi bir düşüş yaşandığını vurgulayarak, "Bu da faiz oranlarıyla ilgili. Şu anda faiz oranları yıllık bazda yüzde 13'lere geliyor. Bu da aslında bir gayrimenkul alımı için arzu edilenin üstünde. Biz hep yıllık yüzde 10'u geçmemesi lazım diyoruz. Aylık 0,80-0,85 aralığında olması lazım. Şu anda biraz yüksek. Bunun düşmesi lazım ki kredi kullanımı da cazip hale gelsin ya da sürdürülebilir olsun. Gayrimenkul müşterisi, 20-25 yılda dönen bir gayrimenkulü alırken faize gelirinden daha fazla para öderse o zaman gayrimenkul almasının bir anlamı yok." değerlendirmesinde bulundu.
- Yabancılara gayrimenkul satışı
Konjonktürün, dinamiklerin çok hızlı değiştiğini ve beklenmedik sürprizler olduğunu anlatan Torun, terör olaylarının da tüketicinin alım kararlarını etkilediğini, belki ertelettiğini belirtti.
Aziz Torun, bu durumun yabancı yatırımcıların gelişini ya da alım kararları vermesini de etkilediğine işaret ederek, bu nedenle beklenmedik gelişmeleri hesaba katmak gerektiğini dile getirdi.
Satışlarda genel bir durgunluğun söz konusu olabileceğini, bunun yabancı yatırımcıları da kapsadığını ifade eden Torun, Türkiye'de ilk kez İstanbul'da düzenlenen "Cityscape Turkey 2016 Fuarı"na beklendiği kadar yabancının gelmediğini dile getirdi.
Torun, Türkiye'nin dünya gayrimenkul piyasasına yeni çıktığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Biz daha Haziran 2012'de başladık yabancılara gayrimenkul satmaya, daha yeni. Onların talebini dikkate alarak, çeşitliliğe gitmek gerekli. Sadece konuttan ibaret değil ki yabancı alımı; bunun oteli var, ofis talebi var, binaların tamamının satılması var, lojistik merkezleri var. Belki yaşlılar köyü gibi daha farklı bütüncül gayrimenkullere yönelmek gerekiyor. Daha büyük sermaye sahiplerine, dolayısıyla gayrimenkul sektörüne büyük bir sektör olarak bakmak lazım. Yoksa sadece konuttan, '1 artı 1', '2 artı 1'den ibaret bir sektör değil."
AA