Gayrimenkul Sektöründe Yeni Bir İvme Bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Eylül ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu.

Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, Eylül ayındaki artışın ardından gayrimenkul sektöründe 2025 yılı itibarıyla yeni bir ivme yakalanacağını ifade etti. Aydemir, "2024 yılı gayrimenkul sektörü adına oldukça zor bir yıl oldu. Özellikle arz ve talep konusundaki dengesizlik, sektöre olan ilginin azalmasına neden oldu. Ancak Ağustos ve Eylül ayları itibarıyla sektörde ciddi toparlanmalar yaşandı," dedi.

Aydemir, ekonomik olarak rasyonel bir iyileşmenin kalıcı hale gelmesi durumunda, hem gayrimenkul hem de inşaat sektörünün önemli bir eşiği aşabileceğini vurguladı. Yeni konut projelerinin finansmanının da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Aydemir, "Konut kredi faizlerinde beklenen indirimler ya da kampanyalar hayata geçtiği takdirde 2025 yılını altın bir yıl olarak değerlendirebiliriz," şeklinde konuştu.

İpotekli Konut Satışlarındaki Artış

Eylül ayında ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 87,4 oranında artarak 15 bin 825 olarak kaydedildi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 11,2 olarak gerçekleşti. Ancak Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,6 oranında azalarak 92 bin 310 oldu.

Eylül ayında 3 bin 685, Ocak-Eylül döneminde ise 21 bin 702 ipotekli konut satışının ilk el olarak gerçekleştiği bildirildi. Bu veriler, gayrimenkul sektöründe yaşanan değişimlerin ve yatırımcıların yeniden sektöre dönüş yapma arzusunun bir yansıması olarak görülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

İkinci EYT Geliyor mu? Prim Tamamlama Fırsatı Gündemde!
Kamuda personel alımı ilanları yayımlandı
Ünlü Süt'le güçlerini birleştiren Birleşim Gıda'nın iflasına karar verildi
Türkiye'nin Otomotiv Devleri Yıl Sonu Kampanyalarını Açıkladı
Başkan Öztürk’ten genç işsizliğine karşı saatlik çalışma önerisi